KERİM AYDIN ERDEM' İN GECENİN BİR SAATİNDE ADLI KİTABINDAKİ ÖYKÜLERİN SÖZ DİZİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - KÜRÜM, MESUT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışma Kerim Aydın ERDEM' in, 12 hikâyeden oluşan Gecenin Bir Saatinde adlı eserinin söz dizimi açısından incelenmesinden müteşekkildir. Eserdeki hikâyeler belirli kriterlere göre incelenmiş olup, ulaşılmak istenen hedef Türkçe'nin ifade gücünü, yazarın duygu, düşünce ve gözlemlerini hikayeler aracılığıyla tespit etmektir.Eserin değerlendirilmesi şu şekildedir:1. bölümde, yazarın hayatından, kişiliğinden ve edebi şahsiyetinden bahsedilmiştir.2. bölüm, söz dizimi bölümü olup, kelime gruplarının ve cümlelerin ayrıntılı şekilde izahının yapıldığı, eserdeki kelime grupları ve cümlelerin sınıflandırıldığı bölümdür. Bu bölümde, kelime grupları ve cümleler teker teker değerlendirmeye alınmış ve sınıflandırılmıştır. Önce kelime grupları ve adı geçen cümle türlerinin tanımları yapılmış, sonra dil üzerine çalışmış olan bazı dilcilerimizin konuya ilişkin tanımları verilmiş ve eserde yer alan kelime grupları ile cümleler başlık altında örneklendirilmiştir.3. bölüm, incelemenin genelinden çıkarılan sonuç ile kelime grupları ve cümlelerin istatistiğinin verildiği tablolardan oluşan bölümdür.Çalışmanın son kısmına yararlanılan kaynakların gösterildiği ?Kaynaklar? bölümü eklenmiştir.Anahtar Kelimeler: Kelime, Kelime Grubu, Cümle, Söz Dizimi.

This work is based on the syntax of the story of Kerim Aydın ERDEM? s work called In An Hour At Night which consists of twelve stories. The stories in the work have been studied according to specific criteria, the expressive power of the target language Turkish and the feeling, thought and observations of the writer have been determined through stories.The evaluations of the work are as shown below:In the first chapter we scrutinized the writer? s life his personality and literary personality of him.The second chapter is the syntax chapter in which the phrases and sentences have been explained in detail. In this chapter the phrases and sentences have been evaluated and classified one by one. First the phrases and sentences have been explained according to their sentence types and then the definition of some linguists have been given about the subject and phrases and sentences have been illustrated under a title.The third chapter consist of the illation and the phrases and it is also the chapter that includes the statistical table of the words.In the last chapter of the work there is a bibliographg.Key Words: Word, A group of words, Sentence, Syntax.
Studying the syntax of the story in Kerim Aydın Erdem' s work called "In An Hour At Night"
Keywords: Dilbilim; Türk Dili ve Edebiyatı