DEVLET SU İŞLERİ SU ÜRÜNLERİ İSTASYONLARININ BALIK ÜRETİMİ VE BALIKLANDIRMA FAALİYETLERİNİN ARAŞTIRILMASI - BAYRAK, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmada, Devlet Su İşleri Su Ürünleri İstasyonlarının balık üretimi ve balıklandırma faaliyetlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Asli görevi gereği yürüttüğü faaliyetler sonucunda su ürünleri istihsaline elverişli alanlar yaratan,Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bu alanları değerlendirmek amacıyla faaliyet gösteren su ürünleri biriminin konusunu rezervuar balıkçılığı oluşturmaktadır. Bu amaca yönelik çalışmaların yürütülmesi için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı toplam 8 adet su ürünleri istasyonu kurulmuştur. Bunlar; İzmir-Ürkmez, Bolu-Gölköy, Adana-Seyhan, Amasya-Yedikır, Elazığ-Keban, Edirne-İpsala, Şanlıurfa-Atatürk ve Sivas-Çamlıgöze Su Ürünleri İstasyonlarıdır. Bu istasyonlarda baraj göllerinin biyolojik ve kimyasal yapısına uygun balık türleri tam kontrollü olarak üretilmektedir. Üretilen balıklar Türkiye genelinde bulunan baraj gölleri, göletler ve düzenlenmiş doğal göllerin balıklandırılması amacıyla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün ülkemiz su kaynakları potansiyeli içerisinde sayı ve alan olarak sürekli artış gösteren rezervuarlarında halen uygulanmakta olan su ürünleri yetiştiricilik modelleri, balıklandırma çalışmaları, göl ve göletlerin yeni türlerle balıklandırılması ve ıslahı kapsamında; yukarıda belirtilen Su Ürünleri Üretim İstasyonlarının balık üretimi ve balıklandırma faaliyetleri, su ürünleri üretimine katkıları, su ürünleri sektöründeki yeri ve önemi araştırılmıştır. Ayrıca Devlet Su İşleri rezervuarlarına bırakılan balık türleri ve miktarları, biyolojik mücadele amacıyla rezervuarlara aşılanan balık türleri, göl verimliliğini arttırmak için stoklanan balık türleri, balıklandırma çalışmaları esnasında istem dışı veya diğer sebeplerle göllerimize stoklanan balık türleri de incelenmiştir. Mevcut Su Ürünleri Üretim İstasyonlarının tamamına araştırma takviminde belirtilen sürede gidilerek, yetkili kişi ve çalışanlarla gerçek zamanlı olarak yüz yüze yapılan anket çalışmalarıyla ham veriler elde edilmiştir. Bu ham veriler ve verilerin işlenmesi sonucu elde edilen çıktılar kullanılarak bir veri tabanı oluşturulmuştur. Anahtar Kelimeler: Balık üretimi, Balıklandırma faaliyetleri, Devlet Su İşleri, Su Ürünleri Üretim İstasyonları.

In this research, it was aimed to investigate the fish production and fish stocking activities of the State Hydraulic Works Water Products Stations. The main task of the General Directorate of State Hydraulic Works, which creates fields suitable for the production of aquaculture as a result of the activities carried out by it, is the reservoir fishery of the Water Products Stations, which is engaged to evaluate these areas. A total of 8 aquaculture stations connected to the General Directorate of State Hydraulic Works have been established to carry out the work aimed at this purpose. These; İzmir-Ürkmez, Bolu-Gölköy, Adana-Seyhan, Amasya-Yedikir, Elazığ-Keban, Edirne-İpsala, Şanlıurfa-Atatürk and Sivas-Çamlıgöze Water Products Stations. In these stations, fish species suitable for biological and chemical structure of dam lakes are produced with full control. Produced fish are used for fishing of dam reservoirs, ponds and arranged natural lakes in Turkey. In this study, the General Directorate of State Hydraulic Works has been working on the aquaculture models, fish stocking studies, fisheries studies and rehabilitation of lakes and ponds with new species, which are still applied in the reservoirs of our country, fish production and fishery activities of Aquaculture Production Stations mentioned above, contribution to production of aquatic products, place and importance in aquaculture sector has been investigated. In addition, fish species and quantities left in reservoirs of the State Hydraulic Works, fish species vaccinated to reservoirs for biological control, fish species stored to enhance lake productivity, fish species that are inadvertently stored during our fishery work or stocked in our other lakes has been investigated. The period specified in the research calendar has been gone to all of these Water Products Stations. The raw data of the survey work to be done face to face with the authorized persons and employees in the Water Products Stationshas been obtained in real time. A database has been created using these raw data and the output obtained by the processing of these data. Keywords: Fish production, Fish stocking, The State Hydraulic Works, Water Products Stations.
Investigation on the fish production and fish stocking activities of the State Hydraulic Works water products stations
Keywords: Su Ürünleri