Stres Üriner İnkontinans Tedavisinde Tek İnsizyon Midüretral Sling Yönteminin Klinik Etkinliği - Karakeci, Ahmet; Firdolas, Fatih; Pirinçci, Necip (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmada amacımız stres üriner inkontinans nedeni ile tek insizyon midüretral sling operasyonu uyguladığımız hastalarda ameliyat sonrası cerrahi sonuçları, komplikasyonları ve hasta memnuniyetini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 2012-2016 yılları arasında tek insizyon midüretral sling cerrahisi uygulanan 25 hastanın verileri retrospektif olarak incelenedi. Hastalar demografik veriler, işlem sonuçları, memnuniyet oranları, intraoperatif ve erken postoperatif (idrar retansiyonu, vajinal erozyon, disparoni, enfeksiyon) komplikasyonlar açısından değerlendirildi. Bulgular: Ortalama operasyon süresi 12.1 dakika olarak bulunudu. Stres üriner inkontinanslı hastaların %96’sı tamamen veya büyük oranda düzelir- ken, hastalarımızın %92’si bu işlemden memnun kaldıklarını bildirdi. Operasyon sonrası, 4 hastada kasık ağrısı tespit edilirken 1 hastada işeme güç- lüğü tespit edildi. Sonuç: Kısa dönem sonuçları itibari tek insizyon midüretral sling yönteminin, stres üriner inkontinansın cerrahi tedavisinde yüksek başarı ve düşük komplikasyon oranları tercih edilebilir bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum