OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TRİPTOFAN HİDROKSİLAZ GEN POLİMORFİZMİ - KORKMAZ, SEVDA ÖNALAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bir çok hastalığın etiyolojisinde suçlanan triptofan hidroksilaz 1 (TPH 1) gen A218C gen polimorfizminin obsesif kompulsif bozukluk (OKB) etiyolojisinde de etkili olup olmadığı konusunda sınırlı sayıda araştırma yapılmıştır. Çalışmamızdaki amaç TPH 1 A218C gen polimorfizminin OKB etiyolojisindeki rolünü araştırmaktı.Çalışma, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Kliniği'ne başvuran, yatarak ya da ayaktan tedavi gören, çalışma ölçütlerine uyan, OKB tanılı 60 hasta ile gerçekleştirildi. Yine çalışma ölçütlerini karşılayan ve hasta gruplarıyla yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 60 sağlıklı kontrol grubu oluşturuldu.Tedavinin başlangıcında DSM-IV Eksen-I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçeği, Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu ve Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Derecelendirme Ölçeği (Y-BCOS) ve Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDDÖ) uygulandı. Hastalar tedavi öyküleri ve Y-BCOS puanlarına göre tedaviye yanıt veren ve tedaviye dirençli olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Olguların genetik incelemeleri için tüm hastalardan 3 ml venöz kan, EDTA'lı vakum tüplerine alınarak, kullanılıncaya kadar -20°C'de saklandı. DNA izolasyonu için, standart yöntemlere göre 300µl kan kullanıldı. Kan örneklerinde TPH-1 genindeki A218C polimorfizminin değerlendirilmesinde; Restriksiyon Fragment Uzunluk Polimorfizm (RFLP; restriction fragment lenght polymorphism) yöntemi, istatistiklerin hazırlanmasında SPSS for Windows 12.0 paket istatistik programı kullanıldı. Çalışma soncunda, hasta ve kontrol grubu arasında TPH1 genotipleri açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Ancak tedaviye dirençli olan hasta grubunda TPH1 genine ait A allel sıklığında, tedaviye yanıt veren hasta grubunda ise C allel sıklığında istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlendi. Bu polimorfizimdeki allel tipi oranlarının her hasta grubunda farklı olması, özellikle tedaviye yanıtla ilişkili olabilir. Çalışmadan elde edilen verilerin doğrulanabilmesi için aynı polimorfizmlerin farklı toplumlardaki OKB'li hastalarda çalışılarak, daha fazla araştırma ile desteklenmesi gerekmektedir.Anahtar Kelimeler: OKB, gen, polimorfizm, triptofan hidroksilaz

There has been limited investigations in obsessive-compulsive disorder (OCD) on the A218C polymorphism of tryptophane hydroxylase 1 (TPH 1) gene which are blamed for a variety of disesases. The aim of our study was to examine the role of TPH 1 A218C gene polymorphism on the etiology of OCD.The study composed of 60 patients who met study criteria and applied to Firat University School of Medicine Department of Psychiatry. In addition, 60 healthy age and sex matched healthy controls who met the study criteria. At the beginning of the study, Structured Clinical Interview for DSM-IV (SCID), Sociodemographical and Clinical Data Form, Yale-Brown Obsession Compulsion Scale and Hamilton Depression Rating Scale were administered. The patients were divided into two groups by their treatment history and Y-BOCS; treatment-responded and refractory patients. To examine genetically, all patients were took of 3 ml venous blood into vacuum tubes with EDTA and were stored -20°C. Three hundred µl of blood was used to isolate DNA. The method of Restriction Fragment Length Polymorphism was used to evaluate A218C polymorphism of TPH-1 gene. The statistics was performed by SPSS for Windows 12.0 statistics program.There was no difference in regard to TPH1 genotypes between groups. The frequency of A allels and that of C allels were statistically significant in treatment-responded and refractory patient groups, respectively. We suggest that allel diversities may be associated with treatment response in OCD. However, our findings required new investigations which consist of larger samples in different societies.Key Words: OCD, gene, polymorphism, tryptophane hydroxilase
The gene polymorphism of the tryptophane hydroxylase in patients with obsessive compulsive disorder
Keywords: Psikiyatri