RATLARDA DERİ FLEPLERİNİN YAŞAYABİLİRLİĞİNİ ARTTIRMADA ROSMARİNUS OFFİCİNALİS'İN ETKİSİ - İNCE, BİLSEV (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışma, Rosmarinus officinalis extresinin ratlarda deri fleplerinin yaşayabilirliğini artırıcı etkisinin olup olmadığını araştırmak için yapıldı.Çalışmada 21 adet wistar albino tipi rat kullanıldı. Ratlar her grupta 7 rat olan üç gruba ayrıldı. Grup 1 denekleri 0,5 ml serum fizyolojik ile silindikten 30 dakika sonra flepler kaldırıldı. Flepler yerine dikildikten sonra günde 2 kez serum fizyolojik ile silinmeye bir hafta devam edildi. Grup 2'de flep kaldırılması planlanan bölge cerrahiden 30 dakika önce 0,5 cc Rosmarinus officinalis yağı ile silinip flep kaldırıldı. Fleplerin yerine dikilmesinden sonra bir hafta boyunca günde iki kez flepler 0,5 cc Rosmarinus officinalis yağı ile silindi. Grup 3 deneklerinin planlanan flep alanları bir hafta günde iki kez 0,5 cc Rosmarinus officinalis yağı ile silindikten sonra flepler kaldırıldı. Flepler yerine dikildikten sonra günde iki kez 0,5 cc Rosmarinus officinalis yağı ile silme işlemi bir hafta daha yapıldı.Flepler dikildikten birer hafta sonra değerlendirildi. Fleplerin yaşayan alanları dijital plasimetre yardımıyla hesaplandı. Fleplerin yaşayan alan ortalama yüzdeleri grup 1'de % 29,81, grup 2'de % 58,99 ve grup 3'de % 67,68 bulundu. Rosmarinus officinalis yağı uygulanan her iki gruptaki fleplerin yaşayan alanları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı artmıştır (p<0,05).Rosmarinus officinalis antioksidan, antimikrobial, antiinflamatuar, antikarsinojenik, antiproliferatif etkileri olan bir bitkidir. Rosmarinus officinalis yağının topikal uygulanması flep yaşayabilirliğini arttırabilir.

This study performed to investigate Rosmarinus officinalis extract effects to improve skin flap survival or has not.In the study 21 wistar albino rats were used. Rats divided in to 3 groups which have 7 rats. To individuals of group 1, 30 minutes then 0,5 ml physiolegial serum has carried out flaps were elevated. It has carried out 0,5 ml physiolegial serum twice inday for a week after flaps were sutured to their site. 30 minutes after 0.5 cc rosemary has carried out to the group 2 were raised. After suturing of flaps to their location, it has carried out rosemary twice daily for a week. Flaps were raised after 0.5 cc rosemary has carried out twice a day for a week to group 3 individuals. 0.5 cc rosemary was used twice in day for a week then flaps were sutured to their site.Flaps are evaluated a week after they were sutured. Survived areas of each flaps are calculated by dijital planimater. Mean percentage of survived areas of flaps was found % 29.81 in group 1, % 58.99 in group 2 and % 67.68 in group 3. When survived areas of flaps of both rosemary applied groups compared with survived areas of flaps of control group, flap viability was significantly increased (p<0.05).Rosmarinus officinalis is a plant that has antioxidant, antimicrobial, anti-proliferative, anti-inflammator, anticarcinogenic effects. The results show that topical use of Rosmarinus officinalis extracts can increase flap survavility.
The effects of Rosemary into improving survivability of skin flaps in rats
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi