FEBRİL KONVÜLZİYONLU ÇOCUKLARDA ISI ŞOK PROTEİN 70, GHRELİN VE OBESTATİN DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - GÜNDÜZALP, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2010)
Febril konvülziyon çocuklarda en sık karşılaşılan nöbet tipidir. Yaş, ateş ve genetik yatkınlığın febril konvülziyon (FK) gelişiminde önemli faktörler olduğu belirlenmiştir. FK ateşle karekterize olduğundan ateşle birlikte heat shock proteininin (HSP) ekspresyonu değişmektedir. Ayrıca HSP son zamanlarda yapılan yayınlarda ghrelin tarafından stimulasyonu artırmaktadır. Obestatin, ghrelin ile zıt etki yaptığını belirtilmekle birlikte son yıllarda benzer etki gösterdiğini belirten yayınlarda bulunmaktadır. Febril konvülziyon geçiren hastalarda vucut ısı değerine göre HSP?70 serum düzeylerindeki farklılıkları belirlemek ve bunun ghrelin ve obestatinin serum düzeyleri ile ilişkisi araştırıldı.Çalışmaya 38ºC / 39ºC / 40ºC olmak üzere üç farklı vücut sıcaklığındaki FK tanılı 66 hasta alındı ve hastalar üç gruba ayrıldı. Grup I'e vücut sıcaklığı 38ºC, grup II'ye vücut sıcaklığı 39ºC ve grup III vücut sıcaklığı 40ºC ölçülen hastalar alındı. 22 sağlıklı çocuktan ise kontrol grubu oluşturuldu. Çalışmamızda grup I?II, grup II?II, grup I?III ve grup I, II, III ile kontrol grubu arasında HSP 70 değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05). Benzer şekilde grup I?II, grup I?III ve grup II, III ile kontrol grubu arasında açil ghrelin değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p<0.05). Ayrıca grup I?III ve grup II, III ile kontrol grubu arasında desaçil ghrelin değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0.05). Ek olarak grup I?III ve grup III ile kontrol grubu arasında obestatin değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p<0.05).Ghrelin tarafından salınımı indüklenen ve stres, ateş, enfeksiyon durumlarında artışı gözlenen HSP?70 protein düzeylerinde FK tanılı olgularda kontrol grubuna göre anlamlı artış saptandı. Febril konvülziyonlu hastalarda vücut sıcaklığına parelel olarak artan HSP?70, ghrelin ve obestatinin organizmayı ısı ve stres gibi olumsuz etkilerden koruduğunu düşünüyoruz.Anahtar kelimeler: Febril konvülziyon, ghrelin, obestatin, ısı şok protein 70

Febrile convulsions are the most common type of seizure in children. Age, fever and genetic predisposition in the development of febrile convulsions has been identified as important factors. Febrile convulsion is characterized by fever that fever has changes expression of heat shock protein (HSP). In the current studies, HSP stimulation also is increased by ghrelin. Ghrelin and obestatin are known to have opposite effect, but in recent years some studies showed that they have similar effect. There are investigated differences in serum levels of HSP?70 according to the value of body temperature and its relationship with serum levels of ghrelin and obestatin in children with febrile seizures.38°C / 39°C / 40°C in three different body temperature for 66 patients were diagnosed with febrile convulsions were included to this study. Patients were divided into three groups according to body temperature: Group I with 38°C fever, group II with 39°C fever and group III with 40°C fever. 22 healty controls were enrolled in the study. In our study, statistically significant difference is found HSP?70 levels between group I?II, group II?III, group I?III and group I, II, III with control group (p<0.05). Similarly, statistically significant difference is had acylated ghrelin levels between group I?II, group I?III and group II, III with control (p<0.05). Statistically significant difference also is showed desacylated ghrelin levels between group I?III and group II?III with control (p<0.05). In addition, statistically significant difference is observed obestatin levels between group I?III, and group III with control (p<0.05).Heat shock protein 70 protein secretion was inducted by ghrelin and concentration increased in stres, fever and infections observed shown significant changes between cases diagnosed as febrile seizure and control group. İt was thought that patients with febrile seizures in relation to the body temperature HSP?70, ghrelin and obestatin were increased that protect organism from noxious effect of heat and stres. stimulation also is increased by ghrelin.Key Words: Febrile convulsion, ghrelin, obestatin, heat shock protein 70
Heat shock protein 70, ghrelin and obestatin levels were investigated in children with febrile convulsion
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları