2011’den Günümüze Suriyeli Göçü Bağlamında Yazın Çözümlemesi - Polat, Yeliz; Turğa, Zeynep (My University, 2021)
Türkiye bağlamında uluslararası göç olgusu değerlendirildiğinde, Osmanlı’nın son döneminde ve cumhuriyetin ilk yıllarında Osmanlı’nın eski tebaalarından Anadolu’ya yoğun göçlerin yaşandığı görülmektedir. Bu göç akını 1950’lerde Arnavut 1980’lerde de Bulgaristan’dan gelen göçmenler ile devam etmiştir. Bu sürecin son halkası ise 2011 sonrası Suriye’deki halkın demokrasi mücadelesine karşı rejimin bastırma çabaları ile milyonlarca Suriyeli, Türkiye başta olmak üzere Lübnan ve Ürdün gibi ülkelere sığınmıştır. Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı bu yoğun kitlesel Suriyeli göçü, ülkenin sosyal, kültürel, demografik ve ekonomik dinamiklerinde değişime neden olmuştur. Böylece sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal hayatta büyük yankı uyandıran Suriyeli göçü, aynı zamanda akademik çalışmalarda da etkisini göstermiştir. Bu bağlamda yazın çalışmasında, Türkiye’de uluslararası göç bağlamında ele alınan Suriyeli göçüne yönelik 2011-2021 yılları arasında yayınlanmış olan 430 makale, doküman taramasına dayalı olarak nicel ve nitel olmak üzere iki boyutlu çözümlenmiştir. Elde edilen nicel veriler, durum saptayıcı araştırma yöntemine göre, nitel veriler ise içerik çözümleme yöntemine göre irdelenmiştir. Yapılan analizler sonucu, elde edilen dokümanların en fazla eğitim, kültür, medya, ekonomi ve sağlık, en az ise kadın ve yükseköğrenim temalarında ele alındığı tespit edilmiştir. Ayrıca, dokümanların tematik kodlamalarında en fazla “Suriyeli temel eğitimdeki öğrencilerin eğitim alanında karşılaştıkları sorunlar” ve “Suriyelilere yönelik tutumlar” başlığı altında ele alındıkları tespit edilmiştir.
Keywords: Türkiye; Uluslararası Göç; Suriyeli Göçü; Yazın Çözümleme.