Travma ile gelen hastada karaciğer yaralanması ve kist hidatik rüptürü: Olgu sunumu - Kanat, Burhan Hakan; Girgin, Mustafa; Yur, Mesut (My University, 2012)
Echinococcus granulosus’un sebep olduğu hidatik kist hastalığı endemik bölgelerde halen önemli bir sorun teşkil etmektedir. Endemik bölgeler başlıca Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa, Güney Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’dır. Daha çok karaciğer ve akciğerde yerleşim gösterse de vücudun tüm dokularında görülebilir. Karaciğer kist hidatiklerinin çeşitli komplkasyonları vardır ve rüptür bunlardan biridir. Rüptür kendiliğinden veya travma sonucu oluşabilir. Bu olgu sunumunda travma sonucu karaciğer yaralanması olan aynı zamanda peritona perfore olmuş karaciğer kist hidatiğini sunuldu.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Cerrahi