İlköğretim okullarında uygulanan stratejik planlamanın yönetici-öğretmen görüşleri ve izleme raporlarına göre değerlendirilmesi* - Gökyer, Necmi; Zincirli, Muhammed (My University, 2015)
Eğitim planlaması; amaçları, belli seçim önceliklerine göre sıralayan ve kaynakları bu öncelikli amaçlara dağıtan mekanizma olarak tanımlanabilir. Stratejik planlama da bize hangi noktada olduğumuzu ve neler yapmamız gerektiği hakkında yol haritası olacaktır. Eğitim hizmeti gibi planlama faaliyetlerinin önemli olduğu bir konuda, stratejik planlama önemini daha da arttırmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ilköğretim kurumlarındaki stratejik planlamanın uygulanabilirliğinin yönetici ve öğretmen görüşlerine göre değerlendirmektir. Bu araştırma tarama modeli olarak tasarlanmıştır. Ayrıca araştırmada stratejik planlamanın ilköğretim kurumlarında değerlendirmesini yapmak için her kurumun kendi planına ait olan izleme raporları incelenmiştir. Elazığ il merkezine bağlı ve tüm ilçe merkezlerindeki ilköğretim kurumları araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Veri toplama araçları evrendeki 3323 öğretmen ve 354 yöneticiden 850 öğretmen ve 104 yöneticiye dağıtılmıştır. Geri dönen 535 öğretmen ve 102 yöneticiye ait ölçek üzerinden analizler yapılmıştır. Analizler için; frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, Pearson Korelasyon katsayısı hesaplanmış, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, eğitim düzeyi arttıkça öğretmenlerin stratejik planın hazırlanma süreci boyutuna ilişkin görüşleri olumluya doğru yükselmektedir. Stratejik planlama ile ilgili eğitim almış olan öğretmenlerin stratejik planın okula kazandırdıkları boyutuna ilişkin görüşleri diğerlerine göre daha olumlu şekilde belirlenmiştir. Yöneticilerin %70i stratejik planlama ile ilgili eğitim almamışlardır. 2011 yılı stratejik plan izleme raporlarına ait 105 performans göstergesi ve faaliyetten 55i (%53) tamamlanmıştır. Bununla birlikte, aynı örneğe ait 11 ilköğretim okulunun 2011 stratejik plan izleme raporları analiz edilip sonuçları tablolarda verilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları