Purification and kinetic properties of human liver pyruvate kinase - Yılmaz, Seval; İlhan, Necip (My University, 2006)
İnsan karaciğer pirüvat kinazı saflaştırılarak kinetik özellikleri araştırılmıştır. İnsan karaciğer pirüvat kinazı amonyum sülfat ile çöktürme, dializ ve Sefadex G-200 kromatografiyi içeren 3 safha ile saflaştırılmıştır. L tip pirüvat kinaz enzimi insan karaciğer dokusunda %13.2 ürünle yaklaşık 26.3 kat saflaştırılabilmiştir. Enzimin spesifik aktivitesi 2.6 U/mg protein bulunmuştur. İnsan karaciğer pirüvat kinazı için optimal pH 7.4 olarak saptanmıştır. Ca+2 iyonu enzimi inhibe, K+, Mg+2, Mn+2 ve Na+ iyonları ise aktive etmiştir. Pirüvat kinaz FDP, ADP ile düzenlenmiş, alanın ile inhibe edilmiştir. PEP ve ADP için Km değerleri sırası ile 1.2 ve 0.3 mM bulunmuştur. 2,3-DPG ve ATP konsantrasyon artışına bağlı olarak başlangıçta enzimi aktive daha sonra inhibe etmiştir.
Keywords: Saflaştırma; kinetik; insan hastalıkları; karaciğer; pirüvat kinaz