Bir Yüksekokul Öğrencilerinin Çevreye Karşı Duyarlılıklarının Değerlendirilmesi - Pirincci, Edibe; Atıcı, Erhan; Oguzoncul, Ayse Ferdane; Deveci, Süleyman Erhan; Ozan, Ahmet Tevfik; Şen, Mehmet Ali; Arca, Muhammed (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışma, sağlık meslek yüksekokulu öğrencilerinin çevreye karşı duyarlılıklarının değerlendirilmesi ve bu duyarlılıklarını etkileyen faktörlerin saptanması amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte olan bu çalışma, Mart - Nisan 2018 tarihlerinde, bir sağlık hizmetleri meslek yüksekokulunda gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini yüksekokulda öğrenim gören 450 öğrenci oluşturmuş, tüm evren araştırmaya dâhil edilerek 336 öğrenciye ulaşılmıştır (%74.7). Anket formunda öğrencilerin sosyo-demografik özellikleri ve çevre duyarlılığı ölçeği yer almıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 20.78±2.48 yıldır. Çalışmaya katılan 17-19 yaş grubunda olan öğrencilerin çevre duyarlılık puan ortalaması 51.20±9.42 iken 23 ve üzeri yaş grubunda bu puan 54.90±8.65 olarak bulunmuştur (p<0.05). Öğrencilerin %26.5?i okulda çevre dersi eğitimi almıştır. Çevre dersi alanların çevre duyarlılığı puan ortalaması 53.03±7.97 iken almayanların ise 52.36±9.52 olarak bulunmuştur (p<0.05). Öğrenciler dünyadaki en önemli çevre sorununu birinci sırada hava kirliliği, Türkiye?deki en önemli çevre sorununu ise ormanların azalması olarak belirtmişlerdir.Sonuç: Yaş ilerledikçe ve çevre konusunda eğitim alanlar arttıkça duyarlılık puan ortalaması artmıştır. Öğrencilerin çevre duyarlılıklarını artırmaya yönelik konularda eğitime yer verilmesi faydalı olacaktır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Çevre Çalışmaları