A case of primary gastric choriocarcinoma and a review of the Turkish literature: An extremely rare carcinoma of the stomach - Kırkıl, Cüneyt; Karabulut, Koray; Aygen, Erhan; İlhan, Yavuz Selim; Yur, Mesut; Özercan, İbrahim Hanifi (My University, 2012)
Primer mide koryokarsinomu son derece nadir ve yüksek derecede malign bir tümördür. 60 yaşında bir erkek, mide ağrısı ve siyah dışkılama şikayetleri ile başka bir hastaneye başvurmuştu. Üst gastrointestinal endoskopide mide korpusu ve antrumu dolduran ülserovejetan büyük bir tümör görülmüştü. Endoskopik biyopsi ile mide adenokarsinomu tanısı konulmuştu. Hasta tedavi için hastanemize kabul edildi. Kanama ile komplike olmuş mide adenokarsinomu olarak değerlendirildi. Cerrahi gözlemde mide korpusundan kaynaklanan kitlenin transvers kolon ve pankreasa invaze olduğu görüldü. Çölyak aksta konglomere lenfadenopatiler vardı ve çölyak damarları invaze etmiş idi. Palyasyon için subtotal gastrektomi ve genişletilmiş sağ hemikolektomi yapıldı. Patolojik incelemede sitotrofoblastlar ve sinsityotrofoblastlardan oluşan iki hücre paterninin tipik özellikleri görüldü. Tümör sadece koryokarsinomdan ibaretti. Koryokarsinom kesin tanısı için immünohistokimyasal testler yapıldı. Beta-HCG ve EMA boyama pozitifti. Hasta ameliyattan 3 hafta sonra mide koryokarsinomu tanısı nedeniyle kontrole çağrıldı. Serum beta-HCG düzeyi458 mIU/mL idi (normal aralık, <0.5 mIU/mL). Testis veya mediastendeki primer bir koryokarsinomu ayırt etmek için testis ultrasonografisi ve göğüs tomografisi yapıldı. Testlerde anormal bulgu saptanmadı ve böylece primer mide koryokarsinomu tanısı kondu. Hasta kemoterapiyi reddetti. Üç ay sonra inguinal bölgede lenfadenopatileri ve çok sayıda akciğer metastazları vardı. Cerrahiden 5 ay sonra solunum yetmezliği nedeniyle öldü.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Onkoloji