SÜLEYMÂN-NÂME-İ KEBÎR’İN MANZUM BÖLÜMLERİNDE NASİHAT TEMALARI: 78. CİLT ÖRNEĞİ - Selçuk, Bahir; Gürdap, Serpil (Veysel ŞAHİN, 2026)
Nasihat, bireyin kendisini ve içinde yaşadığı toplumu ahlaki bir doğrultuda yönlendirmeyi amaçlayan, sözlü ve yazılı kültür aracılığıyla kuşaktan kuşağa aktarılan temel kavramlardan biridir. İslam kültüründe ve klasik Türk edebiyatında önemli bir yer tutan nasihat, bireyin dinî, ahlaki ve manevi gelişimini destekleyen başlıca anlatım biçimlerinden biri olmuştur. Şair ve yazarlar bu doğrultuda okuyucularına doğrudan veya dolaylı anlatımlarla dinî, tasavvufi, ahlaki ve toplumsal öğütler sunmuşlardır. XV. yüzyılın sonları ile XVI. yüzyılın başlarında yaşayan Firdevsî-i Rûmî’nin kaleme aldığı Süleymân-nâme-i Kebîr, manzum ve mensur unsurları bir araya getiren çok ciltli yapısıyla ahlaki ve didaktik geleneğin önemli eserlerindendir. Eserde mitolojik anlatılar ve peygamber kıssaları içinde, özellikle manzum bölümlerde, bireysel ve toplumsal bilinçlenmeyi amaçlayan çok sayıda nasihate yer verilmiştir. Bu çalışma, Süleymân-nâme-i Kebîr’in 78. cildindeki manzum parçalarda yer alan nasihat unsurlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda ilgili ciltteki manzumeler taranmış, nasihat içerikli beyitler belirlenmiş ve tematik bakımdan sınıflandırılmıştır. İnceleme sonucunda nasihatlerin; dünyaya aldanmamak, nankörlük ve hırstan uzak durmak, Allah’ın kudretine teslimiyetle birlikte tedbirli davranmak, sır saklamak, dua, ibadet ve sünnete bağlı kalmak, nefsani arzuları denetlemek, dost ile düşmanı ayırt etmek, iyiliğe yönelmek, edebi gözetmek, sabırlı olmak, kâmillerin sözünü dinlemek ve hasetten sakınmak gibi temalar etrafında şekillendiği görülmüştür. Bulgular, Firdevsî’nin nasihat anlayışının dinî, ahlaki ve tasavvufi bir temele dayandığını; bu öğütlerin tarihsel bağlamını aşarak günümüz insanına da hitap eden evrensel değerler taşıdığını göstermektedir.
ADVICE THEMES IN THE POETIC SECTIONS OF SÜLEYMÂN-NÂME-I KEBÎR: THE CASE OF VOLUME 78
Keywords: Süleymân-nâme-i Kebîr; Firdevsî-i Rûmî; Nasihat; Klasik Türk Edebiyatı; Manzum Metinler.