İki Yavru Ayıda Karşılaşılan Kırık Olguları ve Tedavileri - Kayapınar, Sema Dilan; Han, Mehmet Cengız; Polat, Eren (My University, 2023)
Bu çalışmada, iki yavru boz ayıda (Ursus arctos) görülen humerus, femur ve symphysis mandibula kırıkları ve sağaltımlarının sunulması amaçlanmaktadır. Hayvanlar, doğada yaşanan besin kıtlığı nedeniyle doğal habitatından uzaklaşmakta ve toplumsal alanlara daha çok yaklaşarak, kaza veya kaçarken kayalıklardan düşme sebebiyle yaralan- maktadırlar. Kliniğimize getirilen, yaşları 3-4 aylık iki yavru ayının anemnezinde bir olgunun trafik kazası, diğer olgunun- da yüksekten (kayalıklardan) düştüğü bilgisi alındı.Yavru ayıların klinik ve radyolojik muayeneleri sonucunda bir olguda sol humerus ve sol femurda dizafizer kırıklar, diğer olguda symphisis mandibula kırığı tanısı konuldu. Hayvanlara 2 mg/ kg dozunda ksilazin hidroklorür yapılmasını takiben, maske ile izofluran anestezi uygulandı. Anestezi altında operas- yonları gerçekleştirildi. Birinci olguda kırıklar Steinmann medikal pin ve kompresyon plağı ile sabitlendi. İkinci olguda ise Steinmann medikal pin ve serklaj uygulanarak kırık fikze edildi. Postoperatif bakıma alındıktan sonra ayılardan birisi ölürken, diğeri bir buçuk ay sonra taburcu edilerek Bursa’daki Karacabey Ovakorusu Ayı Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gönderildi.
Keywords: Femur; humerus; tedavi; Ayı; kırık