ALTERNATİF KAMUSAL ALAN ÜRETİMİNDE SOSYAL MEDYANIN GÜCÜ: İŞÇİ SENDİKALARI ÜZERİNE BİR İNCELEME - KÖK, HALİME (Fırat Üniveristesi, 2018)
Son yıllarda internet ve internet aktivizminin gücü tartışılmakla beraber toplumsal hareketler bazında işçi sendikaları ve sınıf temelli eylemlerin internet kullanımları online aktivizm açısından tartışılabilir niteliktedir. İnternetin beraberinde gelişen sosyal medya, aynı zamanda sanal bir kamusal alan niteliği de oluşturduğu tartışmalar arasındadır. Sanal bir kamusal alanın oluşması toplumsal hareketlerin de sanal alandan reel alana taşınması anlamına gelmektedir. Sosyal medyanın kitle iletişimi gibi geniş bir iletişim ağı oluşturma potansiyeli de olduğundan sanal tartışma ve uzlaşma alanı niteliği taşımaktadır. Sosyal medyanın toplumsal hareketler ve aktivizme nasıl yer açtığı bu sendikaların paylaşımları üzerinden belirlenmiştir. Sosyal medyanın toplumsal hareketlerde ve alternatif kamusal alan üretimindeki potansiyelini ortaya çıkarmak için Türkiye'deki dört önemli sendikalardan DİSK, KESK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ konfederasyonları incelemeye alınmıştır. Bu çalışma, alternatif medyanın, sınıf temelli ve demokratik bir platform sağlamasında bu dört sendikanın twitter sitelerinin rollerini ve sendikal hareketlerin güçlendirilmesi açısından potansiyelleri incelenmiştir. Bu bağlamda bu çalışma, sosyal medya aktivizminin alternatif bir kamusal alan yaratmadaki potansiyelini tartışmaktadır. İşçi sendikalarının twitter hesapları üzerinden yürütülen çalışmada; sosyal medya kullanımı, hangi durumlarda yoğun kullanıldığı, hangi konularda paylaşımlar yapıldığı ve paylaşımların yoğunlukları kategoriler şeklinde içerik çözümlemesi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, İnternet, Sosyal Medya, Aktivizm, İşçi Sendikaları

Today, with the development of communication technologies, new media technologies have also increased. The social media that develops along with the internet is also creating a virtual public space. The formation of a virtual public space also means that social movements move from the virtual to the real world. At the same time, social media creates a broad communication network like mass communication and creates a space for virtual discussion and reconciliation. Internet and social media, which take the place of traditional communication tools, free, practical, participatory and easily accessible environment. This study examines the power of social media to create an alternative public space in the present day, through twitter accounts of determined labor unions. The way in which social media places social movements and activism is determined by the share of these unions. To unleash the potential of social media in creating social movements and alternative public space of the three major unions in Turkey DISK, KESK, HAK-IS TURK-IS and associations have been investigated. In this context, this study discusses the potential of social media activism to create an alternative public sphere. Work carried out on twitter accounts of trade unions; social media usage, in which cases they were heavily used, in which subjects were shared, and where the intensity of the shares were categorized. The aim of this work is to show how trade unions use twitter, a social media platform, as a mobilizing tool, and how union twittershares create an alternative public space by online users and how users of sharing can act. Keywords: Public Sphere, Internet, Social Media, Activism, Workers' Unions
Social media power in creation of alternative public field: An investigation on workers 'associations
Keywords: İletişim Bilimleri