MALEBRANCHE DÜŞÜNCESİNDE DİN-FELSEFE İLİŞKİSİ - Dölek, Haydar (Fırat University, 2014)
İnsanın beşeri tecrübe alanlarından ikisini oluşturan din ve felsefe, aynı zamanda sosyal hayatında iki yönünü oluşturmaktadır. Din ve felsefe, bu özelliğinden dolayı da her zaman aralarında bir ilişki bulunmak kaydıyla tarihte yer almıştır. Din ve felsefenin metot açısından farklı yöntemler kullanmasına rağmen, amaçları bakımından aynı doğrultuda oldukları söylenebilir. Tarih boyunca felsefe ve din arasında bir ilişkinin olmadığını, hatta olmaması gerektiğini savunan düşünürler olmakla birlikte, diğer bir kısmı da bunların arasında olumlu bir ilişki ve uzlaşının olduğunu savunmuştur. Biz de aynı zamanda bir din adamı ve filozof olan Malebranche’ın din ve felsefe arasında var olan uzlaşmayı ortaya koyma çabasını makalemize araştırma konusu edineceğiz

Two of the areas that make up the human experience of people are religion and philosophy, also consist two aspects of social life. Religion and philosophy, because of this feature has always provided a relationship between them and took its place in history. Although religion and philosophy used different processes methodologically, it can be said that they are on the same direction. Although there are thinkers who say there isn’t any relationship between philosophy and religion throughout history, some other thinkers assert that there is a positive relationship between them. In this article we will try to make the reconciliation between religion and philosophy of Malebranche who is himself a theologian and philosopher
The Relation of Religion & Philosophy in the Thought of Malebranche