Yanıt Yüzey Yöntemi ve Genetik Algoritma ile Tufal ilaveli Harçların Basınç Dayanımın Optimizasyonu - Arıcı, Erdinç; Keleştemur, Oğuzhan (My University, 2019)
Bu çalışmada, yanıt yüzey yöntemi (YYY) ve genetik algoritma kullanılarak tufal ilaveli harçların basınç dayanımınınoptimizasyonu yapıldı. Deney serilerinin belirlenmesinde ve deneysel verilerin analizinde YYY kullanıldı. Farklı oranlardatufal içeren 25 seri harç numunesi hazırlandı ve bunların basınç dayanımları belirlendi. Yanıt yüzey yöntemi ile deneyselverilerin analizleri yapılarak matematiksel bir model oluşturuldu. Genetik algoritma kullanılarak bu modelin optimizasyonuyapıldı ve optimum parametre değerleri belirlendi. Optimizasyon sonucu ile kıyaslamak için doğrulama deneyi yapıldı ve %90’nın üstünde korelasyon olduğu gözlendi. Bu çalışma sonucunda, YYY ve genetik algoritmanın birlikte kullanılarak daha azdeney ile güvenilir optimizasyon yapılabileceği görüldü.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; İnşaat Mühendisliği; Mühendislik; Kimya