DENEYSEL KORNEA NEOVASKÜLARİZASYONUNDA TOPİKAL SORAFENİB'İN ETKİSİNİN BEVACİZUMAB İLE KARŞILAŞTIRILMASI - YILDIRIM, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Neovaskülarizasyon normal büyüme fizyolojisi ve homeostatik mekanizmalar için gerekli olan, ancak saydam korneada görmeyi tehdit eden bir durumdur. Bu çalışmanın amacı deneysel kornea neovaskülarizasyonunda topikal sorafenibin etkinliğinin topikal bevacizumab ile karşılaştırılması ve sorafenibin en etkin olduğu dozun bulunmasıdır. Her biri yedi Wistar albino rat içeren altı grup oluşturuldu. Ratların sağ kornea santraline gümüş nitrat ile koterizasyon yapılarak yanık oluşturuldu. Grup I'deki (kontrol) kornealara koterizasyon ve tedavi uygulanmadı. Grup II' deki (sham) ratlara topikal salin günde 3 damla, grup III'e (bevacizumab) 5mg/ml günde 3 defa topikal olarak damlatıldı. Grup IV' deki (sorafenib 1) ratlara ise 2,5 µg /ml sorafenib günde 2 defa topikal olarak damlatıldı. Grup V' dekilere (sorafenib 2) ise 5 µg /kg sorafenib topikal olarak günde 2 defa damlatıldı. Grup VI' dekilere (sorafenib 3) 7,5 µg/ml sorafenib günde 2 defa topikal olarak damlatıldı. Tüm ratlar yedi gün tedavi edildi. Sekizinci günde korneal fotoğraflar çekilip, yeni damarlar ile kaplı kornea yüzeyinin tüm kornea alanına yüzdesi ölçüldü ve ratlar dekapite edilerek korneaları 4mm'lik panç yardımıyla alındı. Tüm kornealar eşit 4 parçaya bölündü ve parçalardan birisinde, Vasküler Endotelyal Growth Faktör (VEGF) immün boyanması korneanın epitel ve stroma tabakalarında semikantitatif olarak değerlendirildi. Diğer parçasında ise korneal VEGF düzeyleri ELISA yöntemi ile değerlendirildi. Parçalardan birisinde, Platelet derivated growth faktör (PDGF) immün boyanması korneanın epitel ve stroma tabakalarında semikantitatif olarak değerlendirildi. Diğer yarısında ise korneal PDGF düzeyleri ELISA yöntemi ile değerlendirildi. Neovaskülarizasyon alanlarının tüm korneaya yüzdesi, tedavi gruplarında, sham grubundan (p<0.05) anlamlı olarak daha düşük saptandı. Tüm tedavi gruplarında ortalama VEGF immün boyanma yoğunlukları sham grubundan daha az olmasına karşın kontrol grubu ile arasında anlamlı fark yoktu. Grup III,grup V ve grup VI VEGF ELISA düzeyleri sham grubundan anlamlı olarak daha düşük olduğu tespit edildi (p<0.05). Gruplar arasında PDGF ELISA düzeyleri arasında ise anlamlı fark yoktur. Grup III,grup V ve grup VI PDGF ELISA düzeyleri sham grubundan anlamlı olarak daha düşük olduğu tespit edildi (p<0.05). Sonuç olarak, topikal Sorafenib ve Bevacizumab uygulanması korneal neovaskülarizasyonu engellemede etkilidir. Sorafenibin inhibitör etkisi doz bağımlıdır. Sorafenib daha düşük dozlarda kullanımı ve pozolojisinin günde 2 defa olması önemli avantajları arasındadır. Anahtar Kelimeler: Kornea neovaskülarizasyon, Sorafenib, Bevacizumab

Neovascularization is necessary for physiological ingrowth and homeostatics but it can threat visuality if occur in transparent cornea. The purpose of this study is to compare the inhibitor effect of topical bevacizumab and sorafenib and to find effective doses of sorafenib. Six group were formed and each group had seven Albino Winstar rats. All right corneas of rats cotherized with silver nitrat except control group. Control group did not treated. In sham group three drops of saline were dribbled in a day, in group 3, topical bevacizumab 5 mg/dl was dribbled three times a day, in group 4, topical sorafenib 2.5 mg/dl was dribbled two times a day, in group 5, topical sorafenib 5 mg/dl was dribbled two times a day and in group 6, topical sorafenib 7.5 mg/dl was dribbled two times a day through 1-7 days. Corneal photographers were taken in eighth day and percentage of neovascular area in cornea were calculated. After rats were decapitated, all corneas were taken with 4 mm punch. All corneas were diveded four equal parts and in one part level of VEGF corneal immune staining was evaluated semiquantitively. In other parts VEGF level's were evaluated with ELISA. In one part one part level of immune staining PDGF was evaluated semiquantitively and in the other part level of PDGF was evaluated with ELISA. The percentage of neovascular corneal area was statistically lower in treatment groups than sham group (p<0.05). Despite the density of VEGF immune staining were lower in all treatmet groups than sham group, there were no statistically difference with control group. The level of VEGF ELISA in groups 3,5 and 6 statistically were lower than sham group (p<0.05). There were no statistically difference in any groups in level of PDGF ELISA. The level of PDGF ELISA in groups 3,5 and 6 statistically were lower than sham group (p<0.05). Topical administration of bevacizumab and sorafenib are effective in inhibit corneal neovascularization. The effect of sorafenib looks like dose-dependent. Using in low doses and applying two times a day posology are the important advantage of sorafenib. Key Words: Corneal neovascularization, Sorafenib, Bevacizumab
Compare the effect of topical bevacizumab and sorafenib in experi?mental corneal neovascularization
Keywords: Göz Hastalıkları