Borsa İstanbul'da İşlem Gören Bazı Teknoloji Şirketlerinin Finansal Performanslarının TOPSIS Yöntemi ile Değerlendirilmesi - Bulut, Emre; Şimşek, Ahmed İhsan (Fırat University, 2022)
Finansal performans ölçümü şirketler ve yatırımcıların yatırım kararlarında önemli bir yer tutmaktadır. Şirketlerin finansal performansları ölçülürken farklı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerden bir tanesi de çok kriterli karar verme yöntemleridir. Çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSIS yöntemi de kullanım kolaylığı, nesnel ve öznel verileri bir arada değerlendirebilmesi ve sonuçlarının değerlendirilme kolaylığı açısından finansal performans ölçümünde sıklıkla kullanulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören Teknoloji Sektör’ü işletmelerinin finansal verileri ile hazırlanan kriterler çerçevesinde TOPSIS yöntemi ile performanslarının belirlenmesi ve performans skorları ile borsa kapitalizasyonları arasında bir ilişkinin olup olmadığının tespit edilmesidir. Çalışma sonucunda BİST'te faaliyet gösteren Teknoloji Sektörü şirketlerinin ulusal ve uluslararası gelişmelerden etkilendiği görülmüştür. Teknoloji sektörü şirketlerinin performans puanlarının ise yıllara göre hem skor bazında hem de sıralamada dalgalanmalar gösterdiği ve bu şirketlerin piyasa değerlerinin değiştiği belirlenmiştir. Teknoloji sektörü şirketlerinin piyasa değerlerinin yıllara göre yüzdesel değişimi ile TOPSIS sıralamalarını dikkate alarak gerçekleştirilen bu çalışmanın sonucunda, firmaların piyasa değerlerinin yüzdesel değişimi ile TOPSIS sıralamaları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.

Financial performance measurement is critical in corporations' and investors' financial decisions. When analyzing a company's financial performance, a variety of methods can be used. Multi-criteria decision making (MCDM) is one of these methods. In terms of usability of use, evaluation of objective and subjective data together, and convenience of analysis of the results, the TOPSIS technique, which is one of the MCDM methods, is also often used in financial performance assessment. The objective of this research is to use the TOPSIS method to evaluate financial performance of Technology Turkish enterprises traded on the Istanbul Stock Exchange (BIST), and to see if there is a correlation among overall financial performance and stock market capitalisation. According to the study's findings, it was found that Technology Sector companies operating in BIST were affected by national and international developments, and performance scores varying according to years showed fluctuations in both market value change, score, and rank. This study, considering market value change and TOPSIS rank, the implemented method has shown that there is not a stable correlation between market value change and TOPSIS rank of the companies.
EVALUATION OF FINANCIAL PERFORMANCE OF SOME TECHNOLOGY COMPANIES TRADED IN BORSA ISTANBUL BY TOPSIS METHOD