OKUL YÖNETİCİLERİNİN TEKNOPEDAGOJİK VE TEKNOLOJİ LİDERLİĞİ YETERLİKLERİ - ÇAKIR, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bilişim çağı olarak bilinen 21. yüzyılda, bilgi ve teknoloji her geçen gün hızla gelişip değişmektedir. Gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte birçok alanda olduğu gibi eğitim alanı da bu değişimlerden etkilenmekte, bilgiye ulaşma, bilgiye erişim hızı ve bilginin yeterliliği de değişmektedir. Son yıllarda ülkemizde eğitim alanında teknolojik yatırımların arttığı, bu konuda eğitim ortamlarının düzenlendiği görülmektedir. Teknolojinin her geçen gün eğitim alanımıza girmesiyle öğrenci ve öğretmenlerimizden de eğitimin kalitesi anlamında beklentiler artmıştır. Yalnız bu beklentileri karşılayabilmek için sadece eğitim-öğretim ortamını teknolojik araç-gereç ve altyapıyla donatmak yeterli olmayabilir. Eğitim süreçleriyle teknoloji entegrasyonunu etkin bir şekilde yapabilmek, müfredat ve ders programlarına teknolojiyi entegre edebilmek ve okullarda teknoloji kullanım anlamında duruşuyla, davranışlarıyla diğer personele liderlik yapacak kişilerin olması bu beklentinin gerçekleşmesi için gereklidir. Bu anlamda lider olabilecek kişiler de okul yöneticileridir. Bu çalışmada, okullarda teknoloji liderliğini üstlenmesi gereken yöneticilerin hangi düzeyde bu beklentileri karşılayabildiği ve okul yöneticilerinin teknopedagojik ve teknoloji liderliği yeterlik düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim -öğretim yılında Batman ilinin devlet okullarında görev yapan okul yöneticileri (188) ve öğretmenleri (558) oluşturmuştur. Öğretmen görüşlerine göre okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterliğine ilişkin algıları NETS -A standartlarını içeren "Okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterlikleri ölçeği", teknopedagojik yeterlikleri ise "Teknopedagojik eğitim yeterlik (TPACK)" ölçeği ile ölçülmüştür. Araştırmanın sonuçlarına göre okul yöneticileri toplam ölçekte kendilerini teknoloji lideri ve teknopedagojik yeterlikler konusunda istekli ve yeterli görmüşlerdir. Öğretmenlerin de genel anlamda yöneticilerini teknoloji liderliği konusunda yeterli gördükleri saptanmıştır. Okul yöneticilerinin yöneticilik görev süresi ve günlük bilgisayar kullanma süresi artıkça kendilerini teknopedagojik yeterlikler konusunda daha yeterli gördükleri; cinsiyet, yaş gibi demografik değişkenlerin ise bu konuda bir farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin görüşlerine göre ise hizmet yılı 1-5 yıl arası olan eğitimciler, yöneticilerini teknoloji liderliği konusunda diğer öğretmenlere göre daha az yeterli görmüşlerdir. Ayrıca günlük bilgisayar kullanım süresi fazla olan öğretmenlerin yöneticilerini teknoloji liderliği konusunda daha yeterli gördükleri de belirtilmiştir.

Information and technology are developing and changing day by day in 21st century which is known as informatics age. Educational field is influenced like several field with developing and changing technology and reaching information, velocity of reaching information and sufficiency of information are changing. One of the most influenced field from this development is educational field. It is seen in our country that technological investments are increasing and educational environments for this issue are arranged in recent years. Expectations from our teachers and students for the quality of education are increased with the entrance of technology in educational field. For satisfying these expectations, only equipping the educational environment with technological devices and substructures cannot be sufficient. To make the integration of technology with educational processes efficiently and satisfy this expectation, it is essential to find staff who can lead the employees in every aspects of manner for using technology in school and integrate technology with curriculum and syllabus. For this issue school administrators are the persons who can be leader. This study aims to determine at which level school administrators, who is needed to undertake school technology leadership, satisfy these expectations and the qualifications which this school administrators need to have. This study is researched in 2019-2020 educational years in Batman province with school administrators (188) and teachers (558) working in state school by taking sample. The perceptions for school administrators' competencies for technology leadership according to teachers' view are measured with "competency scale for school managers' technology leadership "which contains NETS -A standarts. The perceptions of technology leadership and competencies of techno pedagogic according to school administrators' own view are measured with the scale of TPACK of which expansion is "Techno pedagogic Education Competencies". According to results of the study, school administrators find themselves competent and eager for technology leadership and techno pedagogic competencies at whole scale. It is also determined according to teachers' view that school administrator is competent for technology leadership in general manner. School administrators' sufficiency for techno pedagogic competency increases as the management term time and daily computer usage time increase. It is also indicated that demographic variables such as gender and age do not constitute any differences. Demographic variables of teachers such as age and gender do not constitute any differences for the perception of technology leadership of their school administrator.
Techno pedagogical and technology leadership competencies of school administrators
Keywords: Eğitim ve Öğretim