Gebelik ve konstipasyon - Aygün, Cem; Augün, Banu Kumbak (My University, 2010)
Gastrointestinal sistem yakınmaları gebelikte sık görülmektedir. Gebelikle birlikte gastrointestinal mukozal sekresyonlar, emilim değişebilmekte ve motilite etkilenebilmektedir. Değişiklerin temel nedeni artmış gebelik hormonlan olarak düşünülmektedir. Bununla birlikte büyüyen uterusun lümene basısı sonucunda kolonik transit zamanında yavaşlama oluşabilmektedir. Gebelikte ortaya çıkan hormonal ve mekanik değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmak gastrointestinal yakınmaların yorumlanabilmesi açısından önemlidir. Gebelik sırasında görülen gastrointestinal yakınmalann çoğu anne ve fetus için hayati tehlike oluşturmasa da, etkilenen kadınlarda yaşam kalitesi önemli ölçüde bozulmakta ve sık sık doktora başvurmaya neden olmaktadır. Gebelikte ortaya çıkabilen konstipasyon oldukça rahatsız edici bir durum olup gebelik esnasında bulantı ve kusmadan sonra ikinci sırada en sık görülen yakınmadır. Olguların çoğunda gebelikle birlikte değişen hormonal ve frıekanik faktörlere bağlı basit konstipasyon şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte gebe kalmadan önce konstipasyonu olup gebelikle birlikte yakınmalan artan komplike hastalar da görülmektedir. Basit konstipasyon diyet değişikliği ve önerilerle tedavi edilebilirken, komplike konstipasyonun altında yatan nedenleri araştırmak ve en uygun tedaviyi düzenlemek gerekir. Gebelikte ortaya çıkan konstipasyonda her hasta detayk şekilde ele alınmalı, öykü, fizik inceleme ve laboratuvar yöntemleri ile olası gastrointestinal patolojiler ayırt edilmelidir. Gebelikte konstipasyon tedavisinde kullanılacak ilaçlar ise son derece dikkatli kullanılmalı, anne ve fetus üzerinde yapabilecekleri istenmeyen etkiler iyi bilinmelidir. Bu yazi ile gebelikte görülen konstipasyonun patofizyolojisini, klinik bulgulannı ve tedavi yöntemlerini özetlemek amaçlanmıştır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp