HİPERTONİK DİYALİZAT SIVISI İLE OLUŞTURULAN DENEYSEL PERİTON HASARINDA OKSOLAMİNİN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - ORUÇ, CEMAL (Fırat Üniveristesi, 2015)
Ratlarda hipertonik diyaliz sıvısı ile oluşturulan peritoneal hasarda antiinflamatuar bir madde olan oksalaminin etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmada ağırlıkları 200-250 gr. arasında değişen 8-10 haftalık Wistar albino cinsi 21 adet rat kullanıldı. Ratlar kontrol grubu (n=7), dekstroz grubu (n=7), dekstroz+oksolamin grubu (n=7) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki ratlara intraperitoneal (i.p) olarak 10 ml dozunda serum fizyolojik 28 gün süresince verildi. Dextroz grubuna 10 ml %3.86 glukoz içeren periton diyaliz solüsyonu i.p olarak 28 gün süresince uygulandı. Oksolamin grubuna 10 ml %3.86 glukoz içeren periton diyaliz solüsyonu i.p olarak 28 gün süresince uygulandı. Bu uygulama ile birlikte oksolamin 50 mg/kg/gün olacak şekilde gavajla 28 gün süresince verildi. Belirtilen solüsyonlar insülin iğnesi kullanılarak günde bir kez i.p olarak verildi. Dört haftanın sonunda ratlardan alınan pariyetal periton kesitleri H-E ile boyanarak ışık mikroskobunda peritoneal kalınlık, inflamasyonun varlığı ve fibrozis değerlendirildi. Ayrıca immünohistokimyasal olarak transforme edici büyüme faktörü (TGF-?), bağ dokusu büyüme faktörü (CTGF) ve fibronektin incelemesi yapıldı. Yapılan değerlendirmede H-E boyamasında dekstroz grubunda peritonel kalınlığın ve inflamatuvar hücre infiltrasyonunun arttığı gözlendi. İmmuno histokimyasal incelemede dekstroz grubunda periton zarında TGF-?, CTGF ve fibronektin düzeylerinin arttığı tespit edildi. Bununla birlikte dekstroz grubu ile karşılaştırıldığında oksolamin verilen grupta TGF-?, CTGF ve fibronektin düzeylerinin azaldığı tespit edildi. Yapılan H-E boyamasında oksolaminin hipertonik diyaliz solüsyonlarına bağlı olarak meydana gelen peritoneal hasarı azaltıcı etkisi olduğu sonucuna varıldı. Oksolamin antiinflamatuar özelliğine ilaveten TGF-?, CTGF ve fibronektin düzeylerini azaltarak peritoneal kalınlaşmayı önlemede olumlu etkilere sahip olabilir. Oksolaminin peritoneal fibrozis gelişiminin önlenmesinde olumlu etkileri saptanmış olup ayrıca oksolaminin fibrozis gelişimi ile ilişkili büyüme faktörleri yolaklarında da etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Peritoneal fibrozis, oksolamin, TGF-?, CTGF, fibronektin.

The aim of this study is to investigate the effects of an anti inflammatory matter which is oxolamine in a model of peritoneal injury induced by hypertonic dialysis solution in rats. 21 Wistar Albino rat ranging in age from 8 to 10 weeks and ranging in weight from 200 to 250 grams were included in this study. They were divided into 3 groups such as control group (n=7), dextrose group (n=7) and dextrose+oxolamine group (n=7). To control group, saline was given intraperitoneally in a dose of 10 ml every 28 days. To the dextrose group, 10 ml %3.86 glucose dialysis solution was given intraperitoneally every 28 days. To the oxolamine group 10 ml %3.86 glucose dialysis solution was given intraperitoneally every 28 days. With these applications, oxolamine was given as 50 mg/kg/day with gavage every 28 days. Solutions were given intraperitoneally once a day using insulin syringe respectively. At the end of four weeks parietal peritoneal sections of rats were dyed with H-E and peritoneal thickness, inflammation and fibrosis were viewed under light microscope. Additionally, transforming growth factor beta, connecitve tissue growth factor and fibronectin were investigated. In the assesment with the H-E dye, peritoneal thickness and inflammatory cell infiltration were incresed in the dextrose group. Immunohistochemically, peritoneal TGF-?, CTGF and fibronectin levels were high in dextrose group. However TGF-?, CTGF and fibronectin levels were low in oxolamine group as compared to dextrose group. With the H-E dye we concluded that oxolamine decreases the peritoneal injury induced by hypertonic dialysis solution. Additionally to the anti inflammatory properties of oxolamine, it may help to prevent peritoneal thickening by decreasing TGF-?, CTGF and fibronectin. Positive effects of oxolamine on preventing peritoneal fibrosis were determined and it was found to have some roles on growth factor pathways related to fibrosis. Key words: Peritoneal fibrosis, oxolamine, TGF-?, CTGF, fibronectin.
Assessment of the effects of oxolamine in an experimental peritoneal injury model induced by hypertonic dialysate solution
Keywords: Nefroloji