DAMLATMALI FİLTRELERİN ÇEŞİTLİ MALZEMELERE GÖRE BİYOLOJİK VERİMİNİN ARAŞTIRILMASI - ŞENGÜLER, A. HAKAN (Fırat Üniveristesi, 1992)
Biyolojik su arıtımında, damlatmalı filtre sistemleri günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yurdumuzda bir çok şehir atık su arıtma tesisinin biyolojik üniteleri, damlatmalı filtre olarak yapılmaktadır. Bu tesislerde dolgu malzemesi olarak genelde kırma taş veya özel şekil verilmiş, plastikten imal edilmiş elemanlar kullanılmaktadır. Arıtılacak suyun dolgu malzemesi yüzeyindeki akısı, oluşan biyo filmin yapısı ve çökelme özelliği üzerine etki etmektedir. Bu çalışmada, damlatmalı filtreler üzerinde genel bir araştırma yapılmış ve damlatmalı filtrelerin tanınması için gerekli bilgiler bir araya getirilmiştir. Ayrıca damlatmalı filtrelerin çeşitli malzemelere göre verimi araştırılmıştır. Filtre malzemesi olarak bazaltik sünger tası kullanılarak, deneysel çalışmalar sonucunda debi-verim arasında bir eğri elde edilmiştir. Bulunan bu eğri, diğer dolgu malzemeleri ile yapılan deneyler sonucunda elde edilen verim eğrileriyle karşılaştırılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Damlatmalı filtreler, dolgu malzemesi. bazal tik sünger tası, biyolojik verim/** biyolojik filtrasyonr, ekonomi.

The system of trickling filter has been used widespreadly nowadays in biological water-purifition. In our country, the biologic units of the most city waste water purifition establisment is being made of trickling filter. In these establishments, usually crushed stone or the element, which is shaped specially and made of plastic, are being used. The flowing of filtered water on filling material influences on the biofilm, which is formed, and special feature of sedimentation. In this thesis, a general research has been done and necessary knowledges have been collected on trickling filters. Besides, according to the varied materials, the output of the trickling filters have been researched. At the end of the experimental workings, by using bazal tic pumice stone as filter material, it has been obtained a » graphic on the quantity-output. This graphic has been compared with other graphics, which have been obtained by the results of the experiments with the other filling materials. KEY WORDS : Trickling Filters, filling materials, bazaltic pumice stone, biologic output, biologic fi 1 tra t i on, economy.
According to the varied materials, the researching of biologic output of trickling filters
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering