From The Bottom To The Top: Class And Gender Struggle In Brontë's Jane Eyre - Ayyıldız, Nilay Erdem (My University, 2017)
Britanya tarihinde on dokuzuncu yüzyıl olan Viktorya Çağı, Britanya siyaseti, ekonomisi ve kültüründe birçok değişime yol açan endüstri devrimi dönemidir. Sınıf ve toplumsal cinsiyet bu dönemde çoğunlukla ön plandadır. Bu sınıf ve toplumsal cinsiyete dayalı kültürel normlardan erkeklere nazaran kadınlar daha çok çekmiştir. Charlotte Brontë'nin Jane Eyre romanı, çocukluğundan yetişkinliğine kadar sınıf ve toplumsal cinsiyet baskılarına karşı mücadele eden başlık karakteri etrafında döner. Başkahraman dişi bir yetim olarak çifte dezavantajla Viktorya toplumunda dünyaya gelmiştir. Fakat, kendisi, Viktorya döneminin \"Evdeki Melek\" kavramına uymaz. Bu türde bir karakter yaratırken, Brontë, roman boyunca baş kahramanı ve diğer dişi karakterler arasında zıtlık kurar. Jane'nin Gateshead'deki kuzenleri Eliza ve Georgiana ve halası Bayan Reed; Lowood'daki Bayan Temple ve Helen; Thornfield'daki Adele ve Blanche Ingram; Marsh End'deki kuzenleri Mary ve Diana, Viktorya döneminin 'kadın' kavramını temsil etmektedir. Ayrıca, Jane, gittiği yerlerin her birinde, ister orta sınıf olsun isterse üst sınıf, ataerkilliği temsil eden bir erkekle karşılaşır. Gateshead'deki kuzeni John Reed, Lowood'daki Bay Brocklehurst, Thornfield'daki Bay Rochester ve Marsh End'deki Bay Rivers, hepsi, ataerkilliği temsil etmektedir. Gateshead, Lowood, Thornfield, Marsh End'den Ferndean'a olan yolculuğunda, Jane, döneminin tabiatına karşı çıkar. Sınıflar ve erdemler arasında yanlış bir ilişkilendirme olduğunu fark eder. En sonunda, dipten zirveye tırmanıp, Ferndean'da sınıf ve toplumsal cinsiyet sınırlarını aşmayı başarmış olur. Böylece, bu çalışmanın amacı dönemin sınıf ve toplumsal cinsiyet kavramlarını göz önüne alarak Jane Eyre'in romandaki Viktoryan modellere zıt olarak ilerleyişini incelemektir
Keywords: Beşeri Bilimler; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri