KARAYOLU TAŞITLARININ AMORTİSÖR HAREKETLERİNDEN PİEZOELEKTRİK SERAMİK DÖNÜŞTÜRÜCÜ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ - HAN, KUBİLAY (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada araçlardaki farklı süspansiyon sistemlerinden piezoelektrik seramik dönüştürücüler aracılığıyla gerilim üretilmesi amaçlanmıştır. Deneysel çalışmada, içerisine piezoelektrik seramik dönüştürücüleri yerleştirmek amacıyla polietilen malzemeden bir aparat üretilip çeyrek taşıt süspansiyon modeli üzerine monte edilmiştir. Daha sonra sisteme çift tüplü hidrolik amortisör, körüklü hava yaylı amortisör ve tek tüplü gazlı amortisörün değiştirilerek takılması ve belirli çaplarda engellerden geçirilmesiyle farklı gerilimler ölçülmüştür. Gerilimler hem direkt olarak piezoelektrik seramik dönüştürücülerden alınmış hem de LTC3588 Piezoelektrik enerji toplama kartı kullanılmıştır. Sonuç olarak gerilimin amortisörlerin türüne ve engellerin çapına göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılarak konu ile ilgili mevcut literatür çalışmalarından örnekler verilmiştir. İkinci bölümde, deneysel yöntem tanıtılmış, üçüncü bölümde elde edilen veriler sunulmuştur. Dördüncü bölümde, elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Beşinci ve son bölümde öneriler verilerek çalışma tamamlanmıştır.

In this study, it is aimed to produce voltage by means of piezoelectric ceramic transducers from different suspension systems in vehicles. In the experimental study, an apparatus from polyethylene material to accommodate piezoelectric ceramic transducers was produced and mounted on a quarter vehicle suspension model. Then, double tube hydraulic shock absorber, bellows air spring shock absorber and single tube gas shock absorber replaceding has been mounted in the system and different voltages have been measured as a result of the system overcoming obstacles with certain diameters. The voltages were both directly taken from the piezoelectric ceramic converters and the LTC3588 Piezoelectric energy acquisition card was used. As a result, it is determined that the voltage varies according to both the type of shock absorber and the diameter of the obstacles. In the first part of the study, an introduction was made to the subject and examples from the current literature studies were given. In the second part, the experimental method is introduced and the data obtained in the third chapter are presented. In the fourth chapter, the results obtained were interpreted. The study was completed by giving suggestions in the fifth and last chapter.
Electrical energy production by piezoelectric ceramic transducer from shock absorber motion of road vehicles
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Makine Mühendisliği