Nervus abducens'in petroklival bölgede seyir varyasyonları: Anatomik kadavra çalışması - Özveren, M. Faik; Tiftikçi, Murat; Tekdemir, İbrahim; Çobanoğlu, Bengü; Erol, Fatih S.; Elhan, Alaittin; Deda, Haluk (My University, 2001)
N. abducens beyin sapı ile lateral rektus kası arasındaki seyrinde genellikle tek bir sinir gövdesi halinde ilerlerken bazen iki dala ayrılabilmektedir. Üç kadavrada çift seyrettiği tespit edilen n. abducens mikroanatomik disseksiyonla incelendi. Çift n. abducens varyasyonu iki kadavrada tek (sağ) tarafta, bir kadavrada iki (sağ ve sol) tarafta mevcuttu. Çift altıncı sinirlerin iki kadavrada beyin sapından tek bir gövde olarak çıkıp subaraknoid mesafede iki dala ayrıldığı, ve kavernöz sinüs içinde tekrar birleşip lateral rektus kasına yine tek bir gövde halinde girdiği gözlendi. Üçüncü kadavrada her iki tarafın çift n. abducens dallarının pontomedüller sulkustan ayrı ayrı çıkıp kavernöz sinüs'te birleşerek lateral rektus kasına tek bir gövde halinde girdiği izlendi. Üç kadavrada da her iki dalın petrosfenoidal ligamenf'in altından geçtiği saptandı. Kadavraların hepsinde her iki dalın, petroklival bölgedeki dural giriş deliği ile arteria karotis interna'nm kavernöz segmentinin lateral duvarı arasındaki mesafede sırasıyla içte araknoid membran, dışta dura mater ile sarılı olduğu görüldü, ve bu bulgu bir kadavrada alınan histolojik kesitlerle doğrulandı. Çift n. abducens varyasyonunun bilinmesi, petroklival ve kavernöz sinüs bölgelerini ilgilendiren girişimler sırasında n. abducens'e ait komplikasyon gelişiminin önlenmesi açısından önemlidir.
Keywords: Kadavra; Anatomi; Diseksiyon; Abdusens siniri; Araknoid; Dura mater