Türkiye’de futbolun kurumsal değişimi - Batmaz, Hüseyin Çağdaş; Devecioğlu, Sebahattin; Murathan, Talha (Ankara Üniversitesi, 2017)
Genel olarak değişim herhangi bir şeyi bir düzeyden başka bir düzeye getirmeyi ifade eder. Örgütsel değişim de, örgüt faaliyetleriyle ilgili hususlarda mevcut konumdan farklı bir duruma gelme anlamında kullanılır. Bu bağlamda küreselleşme ile birlikte çok geniş kitlelere hitap eden futbol, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de belirli yasal süreçlerden geçerek örgütsel değişime uğramıştır. Futbola özgü yasal düzenlemeler de, belirli ihtiyaçlardan dolayı oluşturulmuş ve çeşitli problemlere çözüm olarak bugünkü şeklini almıştır. Bu çalışmada Türkiye Futbol Federasyonunun örgütsel değişimi, yasal düzenlemeler ışığında değerlendirilmiştir. Konuyla ilgili birincil ve ikincil kaynaklar dokümantasyon yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda Türkiye’de futbol yönetiminin büyük ölçüde mevcut siyasi iktidarlardan etkilendiği ve kurumsal anlamda değişiminin bu etki doğrultusunda olduğu düşünülmektedir. Ayrıca futbola yönelik olarak yapılan her yasal düzenlemenin Türk futbolunu kurumsallaşma noktasında modern bir yapıya kavuşturduğu sonucuna varılmıştır

Change, in general, means taking something from one level to another. Organizational change refers to transition from one status to another in relation to organizational activities. In this context, football which appeals to a wide audience as a result of globalization has been through certain legal processes and undergone an organizational change in Turkey as in all over the world. Footballspecific legislative regulations have been created due to certain needs and taken its present form as solutions to various problems. This study evaluates the organizational change of the Turkish Football Federation in the light of legislative regulations. Primary and secondary sources have been explored using the documentation method. In the light of the obtained information, it is thought that football management in Turkey is widely influenced by existing political power and the change in the institutional context occurs in accordance with this effect. In addition, it is concluded that every single legal regulation has brought Turkish football to a modern structure in the institutionalization sense
ORGANIZATIONAL CHANGE IN TURKISH FOOTBALL