Ağır metal iyonlarının (Cu++, Pb++, Hg++, Cd++) Clivia sp. bitkisi polenlerinin çimlenmesi ve tüp büyümesi üzerine etkileri - Gür, Nazmi; Topdemir, Aykut; Munzuroğlu, Ömer; Çobanoğlu, Dursun (My University, 2004)
Clivia sp. bitkisinin polen çimlenmesi ve tüp büyümesi üzerine klor tuzu halinde uygulanan kurşun, bakır, civa ve kadmiyum ağır metallerinin etkileri araştırıldı. Her bir ağır metalin 30, 60, 90, 120 ve 240 u.M' lık konsantrasyonları kullanıldı. Elde edilen sonuçlara göre tüm ağır metal konsantrasyonları polen çimlenmesini ve tüp büyümesini değişik oranlarda azalttı. Kullanılan ağır metallerden polen çimlenmesini ve tüp uzunluğunu en fazla engelleyenin kadmiyum, en az engelleyenin ise kurşun olduğu görüldü.

In this study the effects of lead, copper, mercury and cadmium heavy metals, vvhich were applied in the form of chloride salt, on the germination and tube grovvth of Clivia sp pollens. Heavy metal concentrations vvere 30, 60, 90, 120 and 240 u.M. it was found the germination and tube grovvth of pollens was inhibited in different rates for different metals. While cadmium had the most inhibiting effect on germination, lead had the least.
Effects of heavy metals (Cu++, Pb++, Hg++, Cd++) on pollen germination and tube growth of Clivia sp
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Clivia sp.; Polen çimlenmesi; Polen tüpü; Ağır metal; Pollen germination; Pollen tube growth; Heavy metals