ADAY ÖĞRETMENLERİN ÇEVRE SORUNLARINA İLİŞKİN TUTUMLARI ÜZERİNE BİR ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI VE ANALİZİ - Bilgi, Merve Görkem (Fırat University, 2013)
Bu araştırma, aday öğretmenlerin bir dizi güncel çevre sorunu ve bu sorunların çözümleri hakkındakitutumlarını analiz etmek amacıyla tarama modelinde yapılmış betimsel bir çalışmadır. Bu araştırmadasunulan veriler, aday öğretmenlere uygulamak üzere geliştirilen “çevre sorunları ve ben” ölçeğinden eldeedilmiştir. Ölçek geliştirme çalışmasından sonra, 19–21 yaş grubunda bulunan 765 aday öğretmenin oluşturduğuçalışma gurubuna tekrar uygulanan veriler, katılımcıların çevre sorunlarına ilişkin tutumlarının incelenmesive bu bağlamda çevre koruma bilincinin yükseltilmesinde en önemli aktörler arasında bulunan adayöğretmenlerin tutumlarını yansıtmasına imkân tanıması açısından önem taşımaktadır.Araştırmanın bulguları, çalışma gurubunu oluşturan aday öğretmenlerin çevre sorunlarına ilişkin tutumlarıarasında cinsiyete göre anlamlı farklılıklar bulunmadığını ortaya koymuştur. Bir diğer önemli araştırmabulgusu, üniversitede öğrenim görmekte oldukları bölümlerinde çevre sorunlarının ele alındığı derslerekatılmış olan aday öğretmenlerin, bu içerikte bir ders almayan aday öğretmenlere göre, çevre sorunlarınailişkin daha yüksek farkındalığa ve olumlu çevre tutumuna sahip oldukları bulgusudur. Çalışmada ortayakonulan bulgular, güncel çevre eğitimine ilişkin literatüre katkı sağlaması ve çevre eğitiminin yapılandırılmasınayön vermek üzere öğretmen adaylarının tutumlarını yansıtması açısından önem taşımaktadır. Ayrıca,elde edilen bulgular ışığında, yükseköğretim düzeyinde aday öğretmenlere verilecek eğitimin ve onlarayönelik olarak geliştirilecek öğretim programlarının, çevre sorunlarına ilişkin bilgi ve farkındalıkdüzeylerinin yükseltilmesinin yanı sıra, olumlu çevre tutumunun özendirilmesindeki etkin rolü vurgulanarakçevre eğitiminde arazi çalışmalarının önemine dikkat çekilmektedir.