DEVELİ (AKÇADAĞ-MALATYA BATISI) ÇEVRESİ PALEOJEN İSTİFİNİN BENTİK FORAMİNİFERLERİNİN MİKROPALEONTOLOJİK İNCELEMESİ VE ORTAMSAL YORUMU - KAYĞILI, SİBEL (Fırat Üniveristesi, 2016)
Doğu Anadolu Bölgesinde Develi (Akçadağ, Malatya Batısı) çevresinde Hasanağa Deresi boyunca yüzeyleme veren Tersiyer istifi, Eosen yaşlı Darende Formasyonu, Oligosen yaşlı Muratlı Formasyonu ve Erken Miyosen yaşlı Alibonca Formasyonu'ndan oluşur. Çalışma kapsamında bu istifin Eosen ve Oligosen yaşlı formasyonlarının içerdiği bentik foraminiferler tanımlanmış; elde edilen veriler bazı bilgisayar programları yardımıyla istatistiksel amaçlı olarak değerlendirilmiş ve paleobiyoçeşitlilik analizi yapılmıştır. Havza evrimi ve ortamsal özelliklerin daha iyi anlaşılması bakımından Erken Miyosen yaşlı birimin fosil içeriğiyle de ilgilenilmiştir. Çalışmanın ana konusunu oluşturan Eosen yaşlı Darende Formasyonu'nun Korgantepe, Asartepe ve Yenice üyelerinin ayrıntılı paleontolojik incelemesi sonucunda Eosen (Geç Lütesiyen-Bartoniyen) yaş aralığını temsil eden biyozonlar (SBZ 16, SBZ 17-18) belirlenmiştir. Tersiyer istifinin Oligosen yaşlı Muratlı Formasyonu'nun fosil içeriği, bir ölçülü stratigrafik kesit boyunca alınan örnekler, Erken Miyosen yaşlı Alibonca Formasyonu'nun fosil içeriği ise alınan noktasal örnekler yardımıyla belirlenmiştir. Cins/tür ayrımı esas alınarak yapılan Paleobiyoçeşitlilik analizi sonucuna göre Eosen yaşlı Darende Formasyonu'nunda yanal ve düşey yönde farklılık ve benzerliklerin varlığı ortaya konulmuştur. Elde edilen paleontolojik veriler esas alındığında çalışma alanında Lütesiyen'den Miyosen'e kadar uzanan bol fosilli bir Tersiyer istifinin var olduğu görülmektedir. Eosen ile Oligosen arasında Priyaboniyen'i temsil eden fosillerin yokluğu, bir parakonformitenin delili olarak kabul edilmiştir. Parakonformiteyi temsil eden uyumsuzluk düzleminde belirlenen Microcodium sp.'de bu uyumsuzluğun varlığını destekleyen bir veri olarak kabul edilmiştir. Belirlenen fosil içeriği aynı zamanda, söz konusu istifin genel olarak çok sığ ve sığ denizel ortam koşullarında çökelmiş olduğunu işaret eder. Anahtar Kelimeler: Malatya Havzası, Develi, Eosen, Bentik Foraminifer, Paleobiyoçeşitlilik Analizi.

Micropaleontologic Examination of Benthic Foraminifera and Environmetal Interpretation of Paleogene Sequences Around Develi (Akçadağ, West of Malatya) The Tertiary sequence outcropping along the Hasanağa creek around Develi (Akçadağ, West of Malatya) in East Anatolia region comprises the Eocene Darende Formation, the Oligocene Muratlı Formation and the Lower Miocene Alibonca Formation. The benthic foraminifera content of the Eocene and Paleocene aged formations were determined and the results were evaluated statistically by some computer programs and, were subjected to the paleobiodiversity analysis. For better understanding the basin evolution and environmental characteristics, the fossil content of Miocene aged unit was also studied. As a result of detailed paleontological examination of Korgantepe, Asartepe and Yenice members of The Eocene Darende Formation, biozones (SBZ 16, SBZ 17-18) representing the age range of Eocene (Late Lutetian-Bartonian) were defined. The fossil content of the Oligocene Muratlı Formation were examined by using the samples taken from one measured section, and the fossil content of early Miocene aged Alibonca formation by means of spot samples. The presence of lateral and vertical similarities and diversities in fossil content was determined by paleobiodiversity analysis based on the genus/species discrimination. Based on the obtained paleontological data, the presence of a highly fossiliferous Tertiary sequence representing a period from Lutetian to Miocene was exibited. The absence of fossils representing Priabonian between Eocene and Oligocene units is considered as an evidence of a paraconformity. Also the presence of Microcodium sp. determined in the level the unconformity is accepted as supporting data. The fossil content indicates that the studied squence was deposited in very shallow and shallow marine environments. Key words: Malatya Basin, Develi, Eocene, Benthic Foraminifera, Biodiversity Analysis.
Micropaleontologic examination of benthic foraminifera and environmetal interpretation of paleogene sequences around Develi (Akçadağ, west of Malatya)
Keywords: Jeoloji Mühendisliği