RÂŞİD-İ GİRÎDÎ'NİN "NUMÛNE-İ HİKMET"İ (İNCELEME-METİN) - KUŞOĞLU, MİKAİL (Fırat Üniveristesi, 2023)
Râşid-i Girîdî'nin Numûne-i Hikmet adlı eserinin içerik bakımından incelenmesi ve çevri yazılı metnin ortaya konması amacı taşıyan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde Râşid-i Girîdî'nin hayatı ile ilgili bilgiler kaynaklardan derlenerek ortaya konmuş ve eserleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde Râşid-i Girîdî'nin "Numûne-i Hikmet" adlı eseri üzerinde durulmuştur. Eser, Râşid'in Trabzon mektûbî mümeyyizi olduğu sırada 1312/1894-1895 yılında Trabzon Vilâyet Matbaası'nda basılmıştır. Râşid'in Trabzon Gazetesi'nde tefrika ettiği yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşan eser 151 sayfadır. Eser, mensur türünde kaleme alınmıştır. Kitabın dış kapağında "cüz'-i evvel", iç kapağında "cild-i evvel" yazmaktadır. Yukarıda yer verilen açıklamalar da dikkate alındığında eserin devamının da olması gerektiği düşünülmektedir. Ancak araştırıldığında kütüphane kayıtlarında ve kaynaklarda bu eserin diğer cilt veya ciltleriyle ilgili bilgi bulunmamaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde transkripsiyon alfabesi, çevriyazıda izlenen yöntem ve eserin çevriyazılı metnine yer verilmiştir.

This study, which aims to analyze Râşid-i Girîdî's Numune-i Hikmet in terms of content and to reveal the translated text, consists of three parts: In the first part, information about Râşid-i Girîdî's life was compiled from the sources and his works were introduced. In the second part, the work of Râşid-i Girîdî named "Numûne-i Hikmet" is focused on. The work was published in Trabzon Province Printing House in 1312/1894-1895, when Râşid was a Province Secretary in Trabzon. The work consisting of Râşid's articles serialized in Trabzon Newspaper is 151 pages. The work was written in prose type. On the outer cover of the book, it is written "part one" and on the inside cover "volume one". Considering the explanations given above, it is thought that there should be a continuation of the work. However, when researched, there is no information about the other volume or volumes of this work in the library records and resources. In the third part of the study, the transcription alphabet, the method followed in the transcription and the transliterated text of the work are given.
Râşid-i Giridî's "Numûne-i Hikmet" (review-text)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı