SIÇANLARDA ENERJİ İÇECEĞİ UYGULAMASI İLE TREADMİLL EGZERSİZİNİN ANGPTL8, ELABELA, SERBEST RADİKALLER, ANTİOKSİDANLAR VE LİPİT METABOLİZMASI ÜZERİNE ETKİSİ - PANCAR, ZARİFE (Fırat Üniveristesi, 2020)
Çalışmamızda; sıçanlarda enerji içeceği takviyesi ile treadmill egzersizinin, serbest radikaller, antioksidanlar, Angtpl8, Elabela ve lipit metabolizması üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla; dört haftalık ortalama 101,96±9,75 gram ağırlığında Wistar-Albino cinsi, toplam 28 adet erkek sıçan çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışma öncesinde sıçanlar; hiçbir uygulamanın yapılmadığı kontrol grubu (n=7); dört hafta boyunca beş gün koşu bandında 30 dakika 45 cm/sn ile treadmill egzersizi yaptırılan egzersiz grubu (n=7); dört hafta boyunca günde tek doz gavaj yöntemiyle (3,57 ml/kg/gün) enerji içeceği verilen takviye grubu (n=7); dört hafta boyunca gavaj yolu ile tek doz (3,57 ml/kg/gün) enerji içeceği verilen ve dört hafta süresince 30 dk/gün treadmill egzersizi yaptırılan takviye+egzersiz grubu (n=7) olarak rastgele dört gruba ayrılmıştır. Çalışmanın sonunda sıçanlar dekapite edilerek kan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinde Angptl8, Ghrelin, Leptin, İrisin, Sod, Cat, Tbars, Tos, Taos analizleri ELISA yöntemi ile çalışılmıştır. Kan lipitlerinden Trigliserit, Kolesterol, HDL ve LDL seviyeleri ise otoanalizörde spektrofotometrik yöntemle çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Veriler normal dağılım göstermedikleri için Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda; Tbars (pg/mL), LDL (mg/dL), İrisin (pg/ml), Angptl8 (pg/ml) ve Elabela (ng/L) değerlerinde egzersiz grubu lehine; SOD (ng/L) ve HDL (mg/dL), değerlerinde takviye+egzersiz grubu lehine; Kolesterol (mg/dL) seviyelerinde ise takviye grubu lehine istatsitiksel açıdan anlamlılık bulunmuştur (p<0,05). Leptin, Ghrelin ve Cat seviyelerinde gruplar arasında değişimler olmasına rağmen istatistiksel açıdan anlamlılık (p>0,05) tespit edilmemiştir. Sonuç olarak uygulanan treadmill egzersizinin, lipit metabolizmasında ve düzenlenmesinde, peptit hormon ve reseptörlerinin uyarılmasında önemli olduğu; enerji içeceklerinin tek başına egzersiz veya fiziksel aktivite olmadan kullanılmasının yağ depolarını artırdığı, önemli organ ve dokularda ki yağlanmanın artarak vücutta tehdit oluşturduğu söylenebilir.

In our study; the aim of this study was to investigate the effects of treadmill exercise with energy drink supplementation on free radicals, antioxidants, Angtpl8, Elabela and lipid metabolism in rats. A total of 28 male rats 101,96 ± 9,75 grams were included in the study. Before the study, rats divided four groups as the control group (n = 7) given standard feed without any treatment; exercise group (n = 7) treadmill exercise performing at 30 cm/sc/speed with 0% incline on the treadmill for five days for four weeks; supplementation group (n = 7) given an energy drink by a single dose gavage daily (3.57 ml / kg / day) for four weeks; exercise + supplementation group (n = 7) given a single dose (3.57 ml / kg / day) energy drink by gavage and 30 minutes /day treadmill exercise was performed for four weeks. blood samples of the rats were obtained by decapitation. Angpt18, Ghrelin, Leptin, Irisin, Sod, Cat, Tbars, Tos, Taos parameters were carried out by ELISA method. Triglyceride, Cholesterol, HDL and LDL levels were analyzed by spectrophotometric method in autoanalyser. SPSS 22.0 package program was used in the analysis of the data. Since data were not normally distributed, Kruskal Wallis test was used. As a result of statistical analysis; statistically significant was found in Tbars (pg/mL), LDL (mg/dL), Irisin (pg/ml), Angpt18 (pg/ ml) and Elabela (ng/L) values in favor of the exercise group; SOD (ng/L) and HDL (mg/dL) values in favor of supplementation+exercise group; Cholesterol (mg/dL) levels in favor of the supplementation group (p<0,05). Although there were variations between the groups at Leptin, Ghrelin and Cat levels, statistical significance was not found (p> 0,05). As a result of the study; it could be said that treadmill exercise is important in lipid metabolism and regulation, stimulation of peptide hormones and receptors; given the energy drinks without exercise or physical activity increases fat deposits and increased fat in vital organs and tissues poses a threat to the body.
The effects of treadmill exercise with energy drink supplementation on free radicals, antioxidants, angtpl8, elabela and lipid metabolism in rats
Keywords: Spor