ENDOTOKSEMİ MODELİNDE TAURİNİN BEYİN DOKUSU ENERJİ DURUMU VE MALONDİALDEHİT DÜZEYLERİNE ETKİSİ - Kocamüftüoğlu, Gonca Ozan; Türközkan, Nurten; Bircan, Filiz Sezen; Balabanlı, Barbaros (My University, 2018)
Taurin pek çok memeli dokusunda ve plazmasında milimolar konsantrasyonlarda bulunan, kükürtiçeren bir ?-amino asittir. Çok sayıda in vivo ve in vitro çalışmada hücre koruyucu etkilere sahip olduğugösterilmiş ve bu etkileri genellikle antioksidan rolüne bağlanmıştır. Bu çalışmada, endotoksemi oluşturulankobayların beyin dokularında, taurinin enerji metabolizması ve lipit peroksidasyonu üzerindeki etkilerininbelirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: 40 adet yetişkin erkek kobay; kontrol, taurin, endotoksemi ve endotoksemi+taurin olmaküzere 4 gruba ayrılmıştır (n=10). Endotoksemi modeli tek doz 4 mg/kg intraperitonal lipopolisakkarit (LPS)enjeksiyonu ile gerçekleştirilmiş, taurin gruplarına eş zamanlı olarak tek doz 300 mg/kg ip taurin uygulanmıştır.Uygulamadan 6 saat sonra, hayvanlar anestezi altında feda edilerek beyin dokuları alınmıştır. DokuATP, ADP, malondialdehit (MDA) ve taurin düzeyleri yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile analizedilmiştir.Bulgular: Beyin dokusu ATP/ADP oranı hem endotoksemi hem de endotoksemi+taurin gruplarında, kontrolve taurin grupları ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalmıştır. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında,tüm grupların MDA seviyeleri yüksek bulunmuş olup, bunlardan taurin grubundaki artışistatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Endotoksemi grubunun taurin düzeylerinin ise, kontrol grubu ilekıyaslandığında belirgin bir azalma gösterdiği tespit edilmiştir.Sonuç: Endotokseminin beyin dokusu ATP/ADP oranı ve taurin düzeylerinde önemli bir azalmaya nedenolduğu bulunmuştur. Taurin uygulaması ise herhangi bir antioksidan etki göstermemekle birlikte, bekleneninaksine bu dozda nöronal hasara katkı sağlamıştır. Bu verilere göre, beyin dokusunun korunması içintaurinin daha düşük dozda uygulanması yararlı olabilir ya da taurin uygulaması tüm dozlarda nörotoksiketki gösteriyor olabilir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Fizyoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji