BAROK DÖNEMİ VE ÜNLÜ RESSAM REMBRANDT - Çelikbağ, Tahir (My University, 2022)
Resim sanatı insanlık tarihinin başlangıcı sayılan mağara ve kaya çizimlerinden günümüze kadar varlığını sürdürmüş, araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Barok sanatı 16. yüzyılın sonunda başlamış, 17. yüzyılda avrupanın birçok ülkesinde yayılmış 18. yüzyılın ortalarına kadar varlığını sürdüren bu uslup resim, heykel ve mimaride ön plana çıktığı görülmektdeir. Barok sanatı dönemi içerisinde, Reform hareketine karşı girişilen Katolik hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkmış. Bu dönemde hem sanatsal düşünsellik hem de uygulama anlamında Rönesans ve Maniyerizme karşı duruş sergilenmiştir. Bu bağlamda Rembrandt yaşadığı dönemi belgeselci bir anlayışla toplumsal olayların sosyolojik etkisinin aydınlanmasında etkili olmuştur. Barok döneminin ünlü ressamı Rembrandt yaşadığı çağın dini ve sivil konuları ayrıca onun sanat gelişimi açısından belge niteliği taşıyan 60’tan fazla portre çalışmıştır. Ressam toplumsal olayları resimlerken Barok dönemine ve otuz yıl savaşlarının yıkıcı etkisine ışık tutmuştur. Bu bağlamda sanatçı çalıştığı konuların meydana getirdiği duygusal etkileri figürlerin yüz ifadelerine yansıtmayı başarmıştır. Ressam ayrıca konu anlatımında ifade biçimini güçlendirmek için teatral bir anlatım yorumlama biçimini benimsemiştir. Bu dönemde sanatın bütün alanlarında Rönesans’ın statik klasik uslubun izleri terk edilmeye başlanmış, şiddetli ışık ve koyu gölgeleme yöntemiyle resim eserlerine hareket kazandırılmıştır. Araştırmanın amacı ressamın yaşadığı dönemin sanat anlayışı, üslubu ve işlediği konular ele alınmış. Ayrıca bu makalede nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır.
Keywords: Sanat