İnsan Kaynakları Yönetimi Çerçevesinde, Okul Yöneticilerinin Karar Verme Sürecindeki Etkilerine İlişkin Ölçek Geliştirilmesi - Özmen, Fatma; Yörük, Sinan (My University, 2005)
Bu çalışmada, yöneticilerin yönetim süreçlerinden karar vermeye ilişkin etkililiklerine önelik olarak, eğitimci görüşleri temelinde bir ölçek geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada lalan yazından ve öğretmen ve yöneticilerle yapılan görüşmelerden yararlanılarak, karar verme cine ilişkin beşli Likert tipi olumlu ve olumsuz ifadelerden oluşan 40 madde geliştirilmiştir. İÜBjı maddeler daha sonra uzman görüşlerine sunulmuş ve bazı maddeler elenmiştir. Son olarak, 20 pnaddeye düşürülen ölçek, Elazığ il merkezindeki ilköğretim öğretmen ve yöneticilere uygulanmış ye' toplam 132 anket yanıtlanarak geri dönmüştür. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, Ölçeğin Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı .64; KMO değeri .74; Bartlett sınaması ise .00 ılılık düzeyi ile 1262,42 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ölçeğin uygulanabilmesi için, geçerlik ve güvenirliğinin uygun olduğunu ortaya koymuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi