SAZAN (CYPRİNUS CARPİO)' LARDA PARAOKSONAZ VE ARİLESTERAZ ENZİM AKTİVİTELERİNE CURCUMİNİN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - AKOĞUL, SELMAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmada; curcuminin sazanda (Cyprinus carpio)' nda paraoksonaz ve arilesteraz enzim aktivitelerine etkisi incelendi. Bu amaçla curcumin 10, 20 ve 40 mg/kg yem dozlarında 21 gün süreyle balıklara verildi. Bu periyodun sonunda balıklardan serum, karaciğer ve böbrek örnekleri alındı. Bu örneklerde paraoksonaz ve arilesteraz enzim enzim aktivitelerindeki değişimler araştırıldı. Curcumin uygulanan grupların serum ve karaciğer paraoksonaz ve arilesteraz enzim aktiviteleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli düzeyde arttı. Böbrek paraoksonaz ve arilesteraz enzim aktivitelerinde belirlenen artış ise istatistiksel olarak önemsiz bulundu.

In this study, the effect of curcumin on paraoxonase and arylesterase enzyme activities in carp (Cyprinus carpio) were examined. For this purpose, doses of 10, 20 and 40 mg curcumin for per kg diet were given to fish for 21 days. At the end of this period, serum, liver and kidney samples were taken from the fish. Changes in paraoxonase and arylesterase enzyme activities were investigated in these samples. When compared to the control group, the serum and liver paraoxonase and arylesterase enzyme activities of the curcumin treated groups were significantly increased. The increase in kidney paraoxonase and arylesterase enzyme activities was statistically insignificant.
Investigation of effect of curcumin on paraoxonase and arylesterase enzyme activities in carp (Cyprinus carpio)
Keywords: Su Ürünleri