Film Okumalarında Alımlama Estetiği Bir Filmi Yeniden Okumak - Yağbasan, Mustafa (My University, 2007)
Film çalışmaları tarihine bakıldığında yöntem olarak edebiyat eleştiri yöntemlerinin ağırlıkta olduğu görülmektedir. Ancak çağdaş edebiyat kuramlarından biri olan alımlama estetiğinin, genel anlamda film çalışmalarında ve eleştirisinde kullanılmadığı göze çarpmaktadır. Bu çalışmada, alımlama estetiği ve film çalışmaları ile ilgili bilgiler verildikten sonra örnek olarak \"Yeni Hayat\" filminin analizi ile kuramın film çalışmalarına uygulanabilirliği saptanmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda alımlama estetiğinin sinema alanında uygulanmasında birtakım zorluklar bulunduğu, ancak kuramın özellikle film estetiği alanında film çalışmalarına önemli katkılar yapacağı görülmüştür.
Keywords: Film okuma; sinema filmi; alımlama estetiği; sinema; film analizi; sanat eleştirisi; alımlama kuramları