BETONARME YAPILARIN DEPREM PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖNCÜ, MEHMET EMİN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Çalışmada, betonarme yapıların deprem performanslarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yapıların taşıyıcı eleman kesitlerinin doğrusal olmayan davranışı için plastik mafsal kabulü benimsenmiştir. Plastik mafsal kabulüne göre düzlem çerçevelerin statik itme analizi ile gerçek ivme kayıtlarının Deprem Yönetmeliği elastik tasarım ivme spektrumuna göre ölçeklendirilmesi için iki ayrı yazılım hazırlanmıştır. Parametrik çalışma kapsamında, bina türü yapılarda sıkça rastlanan iki düzensizlik durumu incelenmiştir. Bu düzensizlikler; çevre çerçeve kirişinin olmaması ve yumuşak kat düzensizliği durumlarıdır. Çevre çerçeve kirişi bulunmayan binanın doğrusal olmayan itme analizi yapılarak, çevre çerçeve kirişi bulunan esnek ve rijit diyaframlı bina çözümleriyle karşılaştırılmıştır. Yumuşak kat düzensizliğini incelemek amacıyla, farklı zemin kat yükseklikleri olan üç adet düzlem çerçevenin doğrusal olmayan itme analizi yapılmış ve sonuçlar biri biriyle karşılaştırılmıştır.

In this study, it is aimed that evaluation seismic performance of reinforced concrete structures. It is adopted that for nonlinear behavior of reinforced concrete element section with plastic hinge assumption. Two-computer program are prepared for nonlinear analysis of plane frame and for scaling real acceleration records according to elastic design acceleration spectrum in Turkish Earthquake Code. For numerical application, two irregularity states are investigated. These irregularity states are; no edge frame beam and soft story irregularity. Nonlinear pushover analysis of building of no edge frame beam is performed and is compared with buildings of edge frame beam which with rigid and flexible diaphragms. For investigation of soft story irregularity, nonlinear pushover analysis of three frames that different height of first floor are performed and are compared.
Seismic performance evaluation of reinforced concrete structures
Keywords: İnşaat Mühendisliği