LİCHTENSTEİN YÖNTEMİ İLE MESH UYGULANAN İNGUİNAL HERNİ OPERASYONLARINDA OPERASYON SONRASI AKUT VE KRONİK SAFHADA GELİŞEN AĞRININ ELEKTROAKUPUNKTUR İLE KONTROLÜ - EROL, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2011)
Kasık fıtığı ameliyatı sırasında yama konulan hastaların ameliyat sonrası hem ameliyat kesisine hem de yamaya bağlı ağrıları olmakta ve bu ağrılar hastanın ameliyat sonrası konforunu ve hareketlerini kısıtlamaktadır. Bu çalışmamızda hastaların ameliyat sonrası ağrılarını azaltmak için elektroakupunktur uygulanması, uygulanan akupunkturun ağrı kesici kullanım ihtiyacını azaltması üzerine etkisi araştırılması amaçlanmıştır.Kasık bölgesinde ağrı ve / veya şişlik şikayetleri ile başvuran, tek taraflı inguinal herni tanısı alan erkek hastalar prospektif ve randomize olarak herbiri 30 hastadan oluşan üç ayrı gruba alınarak, birinci gruba elektroakupunktur uygulanmaksızın rutin postoperatif analjezi protokolü uygulandı. İkinci gruba 3 gün boyunca sabah akşam elektroakupunktur uygulandı, üçüncü gruba 3 gün boyunca sabah- akşam ve birer hafta arayla 1 ay boyunca elektroakupunktur uygulandı.Hastalarda akut ağrının değerlendirilmesinde preoperatif, postoperatif 2, 24 ve 48. saatte lineer ağrı skorlama tablosu (VAS) kullanıldı. Kronik ağrının değerlendirilmesinde ise birincisi kronik kasık ağrısının insidansını, ikincisi ağrıyı karakterize edip kronik ağrının fonksiyonlar üzerine etkisini ve üçüncüsü ise ağrının şiddetini tayin etmeye yönelik üç anket çalışması uygulandı. Hastalara postoperatif 2. saatte VAS skorları belirlenerek 1mg/kg dozundan Meperidin intramüsküler (im) olarak uygulandı.Elektroakupunktur (EA) olarak alternatif akım 60 Hz ve 20 dk süreyle tatbik edildi. Nokta seçiminde Li4, Li11,St26, St36, PC6 noktaları kullanıldı.Takip süreleri 12 ay olan 90 hastanın hiçbirinde nüks gözlenmedi. Ameliyat öncesinde yapılan skorlamada gruplar arasında istatistiksel olarak hiçbir fark bulunmazken (p>0.05), postoperatif erken dönem ağrı değerlendirilmesinde ameliyat sonrası 2, 24 ve 48. saat akupunktur uygulanan gruplarda kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük ağrı skorları elde edildi (p<0.05). Birinci yıldaki kronik ağrı değerlendirilmesinde ise kronik ağrı insidansı ve ağrının neden olduğu aktivite kısıtlılıklarında anlamlı bir fark yok iken (p>0,05) kronik ağrının mevcut olduğu hastalarda ağrı şiddetinin tayininde yine anlamlı olarak 3. Grupta (akut ve kronik dönemde akupuntur uygulanan grup) daha az ağrı sonuçları elde edildi (p<0,05).Lichtenstein yöntemi ile mesh uygulanan inguinal herni operasyonlarında postoperatif elektroakupunktur uygulanması erken dönem ve birinci yıl sonuçları itibari ile daha az ağrı, daha az ağrı kesci kullanımı ile çok daha yüz güldürücü sonuçlara sahip yeni bir uygulamadır.Anahtar Kelimeler: İnguinal Herni, Ağrı, Elektroakupunktur, VAS Skalası.

The patients, who were patched inguinal hernia surgery, have postop pain which depending on the surgical incision and due to patches, and these pains restrict the patients' postoperative comfort and the movements. In this study, we aimed to investigate the effect of electroacupuncture which used to reduce postop pain and the electroacupuncture?s effect of reducing the need for painkillers.The male patients, who presented with complaints of pain and swelling in the groin area and were diagnosed with unilateral inguinal hernia, were prospectively and randomly divided into three groups: the routine postop analgesia procedure without the application of electroacupuncture applied to the first group, electroacupuncture was applied every morning and evening for 3 days to the second group, and also electroacupuncture was applied every morning and evening for 3 days and one week intervals for 1 month to the third group.For the evaluation of patients with acute pain, VAS (Linear analoque pain scala) was used at perop, postop 2, 24 and 48th hour. In the evaluation of chronic pain three separate studies were performed: the incidence of chronic groin pain, the effects of the chronic groin pain on functions, the severity of the chronic groin pain. The patients? postop second hour VAS scores were determined and 1 mg/kg dose of intramuscular meperidine were performed.As electroacupuncture, 60 Hz alternating current was applied for 20 minutes. Li4, Li11, St26, St36, PC6 points used for the selection of point.No recurrence was observed in 90 patients with follow-up period of 12 months. In preop scoring there were no statistically difference between groups (p>0,05), but the evaluation of early postoperative pain, the groups which applied electroacupuncture postop 2nd hour, 24th hour and 48th hour compared with the control group, significantly lower pain scores were obtained. At first year evaluation of chronic pain, while no significant difference between the incidence of chronic pain and the limitations of activity caused by pain, the determination of the severity of pain in patients with chronic pain, as a significant had less pain results at third group.Applied to mesh with the Lichtenstein method for inguinal hernia operations, implementation of postoperative electroacupuncture, as early year and first year results less pain and less use of painkillers with more promising results, is a new application.Keywords: Inguinal Hernia, Pain, The Electroacupuncture, VAS Scale.
Postoperatıve acute and chronıc phase paın control wıth electroacupuncture ın the ınguınal hernıa repaır mesh used wıth lıchtensteın method
Keywords: Genel Cerrahi