DOĞAL AFETLER VE KURUMSAL YAPILAŞMA (DEĞİŞME) - DOĞUSAL, SERDAR (Fırat Üniveristesi, 2005)
Ülkemizin büyük bir bölümü deprem kuşağı üzerinde olması nedeniyle toplumsal hafızamızın derinliklerinde, yaşanmış birçok afetin izleri bulunmaktadır. Son beş yıl içerisinde yaşanan Marmara ve Bingöl depremleri, bu güne kadar yaşanmış acıların karşılığında alınmamış derslerin bir göstergesi olarak ayrı bir önem taşımaktadır. Yaşadığımız bu son iki deprem "artık depremle birlikte yaşamamız gerektiği" gerçeğine bağlı olarak yapılması gereken şeyler olduğunu kabullendiğimiz bir dönüm noktası olmuştur. İşte bu gerçekten hareketle başlatılan çalışmaların bir parçası olarak, geçmişte temelleri atılmış olan doğal afetlere karşı kurumsal yapılanmalar hız kazanmış ancak beraberinde çeşitli organizasyon sorunlarının da ortaya çıkmasına neden olmuştur. Aslında bir doğa olayı olan depremlerin nerede, ne zaman ve hangi büyüklükte olacağı kesin olarak bilinmemesi, toplumun ve bireylerin depremlere duyarlı hale gelerek önceden hazırlanmalarını olumsuz yönde etkilemektedir. Yaşanan olaylar göstermiştir ki birey, aile, topluluk, kurum ve kuruluşlar, depremlere karşı sorumlu davranışlar göstermede son derece duyarsız kalmışlardır. Daha derin acılar yaşanmaması için bu duyarsızlığın nedenlerinin incelenerek çözümüne yönelik önerilerin ortaya konması gereklidir. Bu çalışmada afetlerin toplum tarafından algılanma sürecindeki gelişmeler ortaya konularak bu süreç içinde afetlere karşı toplumu koruyacak kurumsal organizasyonların yapılanması ve beraberinde ortaya çıkan koordinasyon sorunları ortaya konularak çözümüne yönelik önerilerin değerlendirmesi yapılmıştır. Anahtar kelimeler : Afet yönetimi, deprem, doğal afet, kurumsal yapılaşma, kurumsal değişim, III
Natural disasters and instutional restructurisation
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji