YEŞİL ÜRÜNLER İLE EKOLOJİK SERTİFİKASYONLARIN ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN İNCELENMESİ - DURMUŞOĞLU, MİRAY YILMAZ (Fırat Üniveristesi, 2025)
Çevre sorunlarının giderek artması ve doğal kaynakların hızla tükenmesi, üretim süreçlerinde çevresel etkilerin azaltılmasını zorunlu kılmıştır. Özellikle sanayileşme ve hızlı tüketim alışkanlıkları, hava, su ve toprak kirliliği gibi pek çok çevre sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu olumsuz etkilerin önüne geçebilmek için, üretim ve tüketim modellerinde çevre dostu yaklaşımlar benimsenmektedir. Bu kapsamda, yeşil ürünler, çevresel etkileri en aza indiren, sürdürülebilir kaynak kullanımına dayanan ve üretim süreçlerinde enerji verimliliği ile atık yönetimi ilkelerini gözeten ürünler olarak tanımlanmaktadır. Yeşil ürünlerin üretiminde, doğal kaynakların etkin ve verimli kullanılması, enerji tasarrufu sağlanması, atıkların minimize edilmesi, geri dönüşümün teşvik edilmesi ve toksik kimyasalların kullanımının sınırlandırılması gibi kriterler esas alınmaktadır. Bu ürünler, yaşam döngüsü boyunca çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı hedeflemekte, hem üretim aşamasında hem de kullanım ve imha süreçlerinde çevresel sorumluluk taşıyan bir anlayışla geliştirilmektedir. Yeşil ürünlerin çevresel performansını belgelemek ve tüketicilere güvenilir bilgi sağlamak amacıyla ekolojik sertifikasyon sistemleri kullanılmaktadır. Bu sertifikalar, ürünlerin belirlenen çevresel standartlara uygunluğunu belgeleyerek, hem üreticilerin çevresel yönetim uygulamalarını iyileştirmesine rehberlik etmekte hem de tüketicilerin bilinçli seçimler yapmasına olanak tanımaktadır. Böylece, ekolojik sertifikasyonlar, yeşil ürünlerin pazarda tanınmasını ve tercih edilmesini sağlayarak çevre dostu üretim ve tüketim alışkanlıklarının yaygınlaşmasına katkı sunmaktadır. Bu çalışma, literatür taraması yöntemiyle yeşil ürünlerin özellikleri ve üretim süreçlerindeki çevresel etkileri üzerinde durmaktadır. Ayrıca, ekolojik sertifikasyon sistemlerinin farklı türleri ve uygulama alanları ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Sertifikasyonların, üreticilere çevresel yönetim süreçlerinde rehberlik ettiği ve tüketicilere ise bilinçli tercihler yapma imkânı sunduğu vurgulanmıştır. Araştırmada, Türkiye ve dünya genelinde yaygın olarak kullanılan ekolojik sertifikasyon örnekleri ele alınmış, sertifikaların çevresel farkındalığın artırılmasındaki işlevi tartışılmıştır. Yeşil ürünlerin üretiminde çevresel etkilerin azaltılması ve kaynak kullanımının optimize edilmesi sağlanırken, tüketicilerin de ekolojik sertifikalar aracılığıyla çevre dostu tercihler yaptığı belirtilmiştir.

The increasing number of environmental problems and the rapid depletion of natural resources have made it necessary to reduce environmental impacts in production processes. In particular, industrialization and rapid consumption habits cause many environmental problems such as air, water and soil pollution. In order to prevent these negative effects, environmentally friendly approaches are adopted in production and consumption models. In this context, green products are defined as products that minimize environmental impacts, are based on sustainable resource use, and observe the principles of energy efficiency and waste management in production processes. The production of green products is based on criteria such as using natural resources effectively and efficiently, saving energy, minimizing waste, encouraging recycling and limiting the use of toxic chemicals. These products aim to reduce their negative effects on the environment throughout their life cycle and are developed with an understanding of environmental responsibility both at the production stage and during use and disposal processes. Ecological certification systems are used to document the environmental performance of green products and provide reliable information to consumers. By certifying that products comply with established environmental standards, these certifications both guide manufacturers to improve their environmental management practices and allow consumers to make informed choices. Thus, ecological certifications contribute to the spread of environmentally friendly production and consumption habits by ensuring that green products are recognized and preferred in the market. This study focuses on the properties of green products and their environmental effects in production processes through the literature review method. Additionally, different types and application areas of ecological certification systems were examined in detail. It was emphasized that certifications guide producers in their environmental management processes and offer consumers the opportunity to make informed choices. In the research, ecological certification examples that are widely used in Turkey and around the world were discussed, and the function of certificates in increasing environmental awareness was discussed. While reducing environmental impacts and optimizing resource use in the production of green products is ensured, it has been stated that consumers make environmentally friendly choices through ecological certificates.
Examining green products and ecological certifications in terms of environmental sustainability
Keywords: Kamu Yönetimi