KONTROL ALAN AĞI PROTOKOLLÜ SENSÖR AĞI İLE SİLO KONTROL DOLUM SİSTEMİ - MISIR, OĞUZ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Yapı sektöründe kullanılan malzemelerin depolanmasında ortam şartlarının malzemeler üzerindeki etkisi büyük öneme sahiptir. Büyük boyutlu yapı kimyasal silolarında saklanan maddeler ısı, nem, basınç gibi parametrelerin denetimi izlenerek sabitlenir. Bu parametrelerin ölçümünde kullanılan algılayıcılar silo içerisindeki maddelerin korunmasında görev alır. Algılayıcılar tarafından algılanan parametreler bir elektronik kontrol ünitesi yardımıyla denetlenebilir. Silo sayısının fazla olduğu çalışma alanlarında her bir silonun denetlenmesi için bir merkezi izleme ağına ihtiyaç duyulur. Elektronik algılayıcıları izleme teknolojilerinde kullanılan haberleşme protokolü CAN çoklu sistemlerin izlenmesi için bir ağ kurulmasını destekler. Bu tez çalışmasında CAN iletişim protokolü ile silo sistemlerine depolanan yapı kimyasal maddelerinin dolumu, boşaltımı ve madde korunumu için otomatik silo kontrol sistemi tasarlanmıştır. Tasarlanan silo kontrol sistemlerinin izlenmesi için CAN haberleşme protokolü ile bir algılayıcı ağı gerçeklenmiştir. Algılayıcı ağına 112 âdete kadar silo ünitesinin CAN hattı vasıtası ile erişimi desteklenmektedir. CAN haberleşme hattına bağlanan silo ünitelerinin CAN ETHERNET bağlantısı ile bilgisayar ağlarına bağlanarak SCADA sistemleri üzerinden denetlenmesine imkân sağlanmaktadır. ETHERNET bağlantısı sayesinde 112 den daha fazla silo ünitesinin sahip olduğu çalışma sahalarında çoklu algılayıcı ağlarının arttırılması desteklenmektedir.

Environmental circumstances are very important to store goods. Raw materials stored in big size chemical silos are kept while preventing effects of extraordinary circumstances caused by temperature, moisture, pressure parameters. Sensors those who are used for measuring those parameters are necessary for keeping those materials. Information of those parameters are controlled by a control unit. It's needed to have a central communication network to inspect silos when there are many silos in site. Communication protocol CAN supports to have a control on this multi node system and to have this kind of network.In this thesis, we have designed a silo control system to control filling and storing chemical materials in silo system by using CAN communication protocol, and designed a sensor network working on CAN protocol to inspect this silo control system. CAN communication protocol with a sensor network designed to monitor the silo control system has been realized. Access to a network of 112 grain silos sensor unit is supported CAN line. CAN communication line connecting the silo unit connected to the computer network via an ETHERNET connection is provided through inspection facilities SCADA systems. ETHERNET connections through work in silos owned by more than 112 course units are supported to increase the multi-sensor network.
A silo refill control system with can sensor network
Keywords: Mekatronik Mühendisliği; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol