Halide Edip Adıvar'ın 'Yeni Turan' Romanını Yeniden Anlam(landırm)a - Şahin, Veysel (My University, 2014)
Halide Edip Adıvar, 'Yeni Turan' romanında Türk milletinin yeniden kuruluş ve kurtuluşu için çareler arar. Bu nedenle yazar, bireysel duygu ve fikirlerinin yanında memleketin sorunlarını da işler. Bu romanında, bireysellikten millî olana yönelen Adıvar, yabancılaşma, yozlaşma, eğitim ve sağlık problemlerinin yanında maksat aşkı, millî benlik, gibi izlekleri ele alarak ülkenin yeniden kuruluş ve kurtuluşu için yeni fikirler ortaya koyar. Böylece yazar, Türk milletinin varoluş mücadelesini bütün yönleriyle metinleştirir.
Keywords: Tarih; Edebiyat