NOHUT FİDELERİNDE DÜŞÜK SICAKLIK UYGULAMASININ YOL AÇTIĞI BÜYÜME İNHİBİSYONUNUN BİYOKİMYASAL İLİŞKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KIRBAĞ, FİKRİYE (Fırat Üniveristesi, 1995)
Yüksek Lisans Tezi NOHUT (Cıcer arietinum L.) FİDELERİNDE DÜŞÜK SICAKLIK UYGULAMASININ YOL AÇTI?I BÜYÜME İNHİBİSYONUNUN BİYOKİMYASAL İLİŞKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Fikriye KIRBA? Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 1995, Sayfa: 34 Bu çalışmada, 6 günlük Cicer arietinum L. (Nohut) fidelerine 9 saat süreyle soğuk şoku (5, 3, 1 °C)uygulanmış ve uygulamadan sonra belli zaman aralıklarında fidelerin kök ve epikotil büyüme parametreleri tesbit edilmiştir. Ayrıca soğuk şoku uygulanmış (1 °C) ve uygulanmamış bitkilerde uygulamadan hemen sonra Lowry metodu ile total protein tayini yapılmış ve yine bu soğuk şokunun, fidelerden solvent ekstraksiyonu ve kromatografik aynştırma sonunda elde edilen asidik etil asetat fazında spektrofotometrik yöntemle belirlenen ABA içeriği üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ayrıca solvent ekstraksiyonu ile elde edilen ve bazik maddeler içeren su fazında turp kotıledon testi ile sitokinin düzeyi belirlenmiştir. Deneyler sonunda soğuk şokundan kaynaklanan stres faktörünün kök ve epikotil büyümesinde meydana getirdiği inhibisyonun, ternperatürün düşmesine parelel olarak arttığı, ancak bitkinin belli süreler sonunda bu inhibisyondan kurtulduğu görülmüştür. Bu inhibisyona paralel olarak, fidelerden elde edilen ekstrakttakı ABA düzeyinde bir artış, sitokinin düzeyinde ve total protein miktarlarında ise bir azalışın meydana geldiği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler. Soğuk şoku (üşütme ), büyüme inhibısyonu, protein, bitki hormonları

II SUMMARY Master Thesis AN INVESTIGATION ON THE BIOCHEMICAL ASPECTS OF GROWTH INHIBITION CAUSED BY LOW TEMPERATURE APPLICATION TO CHICKPEA (Cicer arietinum L. ) SEEDLINGS Fikriye KIRBA? Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 1995, Page: 34 In this research work, 6 days old Cicer arietinum L. (Chickpea) seedlings were chiiied for 9 hours at varying temperatures (5, 3, 1 °C) and subsequently, growth parameters for roots and shoots were determined at certain time intervals. The total protein contents of treated and untreated seedlings, immediately after chilling, were determined according to Lowry method. Furthermore, the ABA contents were determined by spectrophotometric method following solvent extraction and chromatographic separation of acidic ethyl acetate fraction. The water phase containing basic substances, after removal of acidic neutral substances by ethyl acetate, was assayed with radish cotyledon biotest for cytokini Our results showed that chilling application at all temperatures used, resulted in a growth inhibition of both roots and shoots, and that this inhibition was more drastic at lower temperatures. The plants were observed to have recovered from this effect after certain periods of time, depending on the temperature. Along with the growth inhibition, the overall ABA content of the chilled seedlings were increased, whereas the total protein and cytokinin levels were found to be lower than untreated seedlings. Key Words. Low temperature (chilling), growth inhibition, protein contents, plant hormones.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology