ROTA ANALİZİ İÇİN ÜÇ BOYUTLU GENETİK ALGORİTMA YÖNTEMİNİN GERÇEK ZAMANLI PROBLEMLERE UYGULANMASI - YILMAZ, HİCRAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Rota planlama problemlerinde belirli veriler doğrultusunda canlı ya da insansız sistemin farklı rotalara yönlendirilmesi amaçlanmaktadır. Rota analizi planlamalarının yapılmasındaki amaç maliyet ve verimliliğin kontrolünü sağlamaktır. Uygulama alanı olarak bir binada çıkan yangın durumunda insanların tahliyesi ve deprem, sel gibi afetler sonucu arama kurtarma çalışmaları gibi gerçek zamanlı konular ele alınmıştır. Rota planlama karmaşık ve doğrusal olmayan bir problem türü olduğu için çözümünde sezgisel optimizasyon yöntemlerinden genetik algoritma yöntemi kullanılmıştır. Genetik algoritma yöntemi küp ve küre gibi 3 boyutlu yüzeylere uygulanarak yeni yaklaşımların geliştirilmesi hedeflenmiştir.

In route planning problems, it is aimed to direct live or unmanned system to different routes according to certain data. The goal of planning route analysis is to ensure cost and efficiency control. As a field of application, real-time issues such as evacuation of people in case of a fire in a building and search and rescue work in case of earthquake or flood disasters are used. Since route planning is a complex and nonlinear problem type, genetic algorithm method has been used as an optimization method. It is aimed to develop a new approach by applying genetic algorithm method to three dimensional surface such as a cube and sphere.
Implementation of real-time problems of three-dimensional genetic algorithm method for route analysis
Keywords: Mekatronik Mühendisliği