Impact of gonadotrophin releasing hormone antagonist duration on in-vitro fertilization outcome - Özkan, Zehra Sema; Atilgan, Remzi; Kumbak, Banu; Şimşek, Mehmet; Sapmaz, Ekrem (My University, 2013)
Amaç: Gonadotropin salgılatıcı hormon antagonisti (GnRH-ant) kullanım süresinin, in vitro fertilizasyon (IVF)/ intra-sitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) sikluslarında oosit kalitesi, implantasyon ve gebelik oranlarına etkisi olup olmadığını araştırmak. Gereç ve Yöntem: IVF kliniğimizde Mart 2010- Ocak 2012 tarihleri arasında GnRH-ant protokolü ile tedavi edilen 138 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar GnRH-ant kullanım sürelerine göre 3 gruba ayrıldı. Grup 1: 4 gün (n=51); grup 2: 5 gün (n=57); grup 3: 6 gün (n=30). İmplantasyon, fertili- zasyon ve gebelik oranları, toplanan oosit sayısı (TOS) ve matür oosit sayısı (MOS) bakılan ana parametrelerdir. Bulgular: Sonuçlara bakıldığında; TOS ve MOS grup1’de en düşük, grup 2’de orta ve grup 3’te en yüksek sayıda gözlendi. Gruplar arasında kullanı- lan toplam gonadotropin dozu, fertilizasyon oranı, implantasyon ve gebelik oranları açısından istatistiki anlamlı bir fark görülmedi. Siklus ve embriyo transferi başına görülen gebelik oranlarımız sırasıyla %31.8 ve %37.9 idi. Sonuç: Çalışmamızda GnRH-ant kullanım süresi uzadıkça toplanan oosit ve matür oosit sayısının arttığını, fakat fertilizasyon, implantasyon ve gebelik oranlarının fark etmemesi üzerinden, uzamış antagonist uygulamasının IVF sonucuna negatif etki oluşturmadığını gözlemledik.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum