Tuzla Gölü’nün (Kayseri) hidrografik özellikleri ve 1975-2015 yılları arasında yaşanan seviye değişmeleri - Özlü, Tamer; Gündüz, Sercan (My University, 2018)
Bu çalışmada, Tuzla Gölü’nün (Kayseri) hidrografik özellikleri ve 1975-2015 yılları arasında yaşanan seviye değişimleri ele alınmıştır. Tuzla Gölü İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak Bölümü’nde, Kayseri ilinin Sarıoğlan ilçesi sınırları içinde yer alır. Çalışma esas itibariyle arazi-gözlem yöntemine dayanır. Ayrıca Uzaktan Algılama (UA) ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinden (CBS) de yararlanılmıştır. İnceleme alanına en yakın meteoroloji istasyonlarının verileri enterpolasyon yöntemi ve Schreiber formülüyle çalışma sahasına uyarlanmıştır. Çalışma sahasında yarı-kurak iklim şartları görülmektedir. Çalışma alanında doğal bitki örtüsü büyük kısmıyla tahrip olmuştur. Geriye sadece tuza dayanıklı bazı ot-çalı türleri ve su kaynaklarına yakın alanlarda bazı küçük ağaç toplulukları kalmıştır. Kapalı havza özelliği gösteren çalışma sahası, birkaç fayla sınırlandırılmış bir çöküntü havzası niteliğindedir. Çalışma sahasının genel jeolojik birimini Kuvaterner yaşlı alüvyonlar oluşturmaktadır. Çalışma sahasının genel morfolojik ünitelerini su bölümü çizgisi sınırını da oluşturan dağlar, havza içerisinde yer alan ve fay çizgilerine denk gelen volkan konileri, havza içerisinde yer alan hidrolojik birim olan göl oluşturmaktadır.

In this study is discussed hydrographic features of the Tuzla Lake (Kayseri) and Level Changes occurred between the years 1975-2015. Tuzla Lake in the Central Anatolia Region’s Department of Kızılırmak, Kayseri province’s Sarıoğlan is located within the boundaries of the township. Work for all intents and purposes is based on the land-observation method. In addition, remote sensing (RS) and geographic information systems (GIS). Review of meteorological station closest to the data area interpolation method and Schreiber formula was adapted to work with. Working in the field of semi-arid climatic conditions. Working in the field salty calcareous soils of advanced. Most of the natural vegetation in the work area have been destroyed. All that's left is some weed-resistant types and some small trees in areas close to water sources, communities. Closed basin property represents the field of study, is a restricted few overload collapse basin. General geological unit of study field quaternary old alluvium. The water department of the general morphological study course units forming the boundary line on the mountains, located in the basin and the fault lines of the volcan cones, located in the basin of the lake.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Tuzla Gölü; Palas; Kayseri; Uzaktan algılama; Seviye değişmeleri; Tuzla Lake; Palas; Kayseri; Remote sensing; Level changes