Tam Denetimli Kavşaklarda Şerit Kapasitesinin İncelenmesi - Karabulut, Nihat Can; Özen, Murat; Altıntaşı, Oruç (Fırat Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, Mersin'deki tam denetimli sinyal kontrol sistemiyle yönetilen bir kavşakta şerit kapasitesine etki eden faktörler incelenmektedir. Kapasite yönetimi, trafik akışındaki gecikmeleri azaltarak ve trafik sıkışıklığını hafifleterek önemli avantajlar sağlar. Bu durum, emisyonların azaltılması ve kentsel hava kalitesinin iyileştirilmesi gibi çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunabilir. Çalışmada, kuyruk uzunluğu, ağır vasıtaların yüzdesi ve boşaltım oranı gibi faktörlerin şerit kapasitesi üzerindeki etkileri detaylı olarak incelenmiştir. Analiz için ağırlıklı en küçük kareler tekniği kullanılmıştır, bu da verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesine ve sonuçların doğrulanmasına olanak sağlamıştır. Çalışmanın temel bulguları şunlardır: Ağır vasıtaların varlığı şerit kapasitesini azaltır. Kuyruk uzunluğunun artması şerit kapasitesinin artmasını sağlar. Boşaltım oranının artmasıyla, şerit kapasitesinin artma eğilimi vardır. Bu bulgular, kentsel ulaşım stratejilerini geliştirmek isteyen karar vericilere önemli bilgiler sunmaktadır. Özellikle trafik yönetiminde ve sürdürülebilir ulaşım politikalarının oluşturulmasında, bu tür analizlerin ve sonuçların dikkate alınması büyük önem taşımaktadır.

This study investigates factors influencing lane capacity at a fully actuated intersection in Mersin.This study examines the factors affecting lane capacity at an intersection in Mersin managed by a fully actuated signal control system. Capacity management provides significant advantages by reducing delays in traffic flow and alleviating traffic congestion. This can contribute to environmental sustainability goals such as reducing emissions and improving urban air quality. The study thoroughly investigates the impact of factors such as queue length, the percentage of heavy vehicles, and discharge flow rate on lane capacity. The Weighted Least Squares (WLS) technique was used for the analysis, allowing for the statistical evaluation of the data and verification of the results. The key findings of the study are as follows: The presence of heavy vehicles reduces lane capacity. An increase in queue length leads to an increase in lane capacity. There is a tendency for lane capacity to increase with a higher discharge flow rate. These findings provide important insights for decision-makers looking to develop urban transportation strategies. It is important to take such analyses and results into consideration, especially in traffic management and the creation of sustainable transportation policies.
Examination of Lane Capacity at Fully Actuated Intersections
Keywords: Transportation Engineering; Ulaştırma Mühendisliği