MOLLA MUHAMMED ALİ VE “SAFÂ GELDİN HACI BABA” ADLI ŞİİRİ ÜZERİNE - Demirbağ, Abdulsamet (Fırat University, 2022)
Şairler kaleme aldıkları şiirlerle bazen kendi hâletiruhiyelerini ortaya koymuş bazen de toplumun hislerine tercüman olmuşlardır. Söz konusu bu şiirler hem sözlü hem de yazılı bir şekilde kuşaktan kuşağa aktarılarak bugünlere gelmiştir. Tarih boyunca farklı konular etrafında şekillenen edebiyatın bu türü, günümüzde de farklı coğrafyalarda özgünlüğünü muhafaza ederek varlığını devam ettirmektedir. Yetiştirdiği âlimler ve tasavvufi kimliğiyle bir ilim ve irfan yuvası olarak karşımıza çıkan Elazığ’ın Palu ilçesi, dünden bugüne yetiştirdiği âlim şairler açısından önem arz etmektedir. Hem âlim hem de şair kimliğiyle karşımıza çıkan bu şahsiyetlerden biri de Molla Muhammed Ali’dir. Molla Muhammed Ali, dinî ve tasavvufî kimliğinin yanında ilerleyen yaşına rağmen hâlen üretken bir şair olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada ilk önce Molla Muhammed Ali’nin hayatı hakkında bilgi verilecektir. Sonrasında kaleme aldığı Safâ Geldin Hacı Baba adlı şiirinin çeviri yazısı ve tahlili yapılacaktır.

Poets sometimes revealed their moods with the poems they wrote, and sometimes they translated the feelings of the society. These poems in question have been transferred from generation to generation, both orally and in writing, and have come to this day. This type of literature, which has been shaped around different subjects throughout history, continues its existence by preserving its originality in different geographies today. Palu district of Elazığ, which comes across as a home of science and wisdom with its scholars and mystical identity, is important in terms of the scholar poets it has raised from past to present. One of these personalities, who appear as both a scholar and a poet, is Molla Muhammed Ali. In addition to his religious and mystical identity, Molla Muhammed Ali still appears as a productive poet despite his advancing age. In this study, firstly, information will be given about the life of Molla Muhammed Ali. Afterwards, the translation and analysis of his poem named Safâ Geldin Hacı Baba will be made.
Molla Muhammed Ali and On His Poem Named “Safâ Geldin Hacı Baba”