Lise disiplin sorunlarının sınıf değişkeni açısından incelenmesi - Akpinar, Burhan; Özdaş, Faysal (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin işlemiş oldukları disiplin suçlarını sınıf düzeyi değişkenine göre incelemektir. Çalışma, 1990–2000 yılları arasında Diyarbakır il merkezinden beş; ilçelerinden de üç olmak üzere toplam sekiz lisenin disiplin kayıtları üzerinde yürütülmüştür. Çalışmanın modeli, betimsel taramadır. Veriler, liselerdeki disiplin defterlerinde kayıtlı toplam 1293 disiplin olayından oluşturulmuştur. Bu veriler, betimsel istatistik tekniklerinden yüzde ve frekans ile analiz edilmiştir. Liselerin disiplin defterlerinde kayıtlı toplam 1260 disiplin suçunda 9. sınıf öğrencilerin oranı %36,50, 10. sınıf öğrencilerin oranı %27,30, 11. sınıf öğrencilerin oranı 36,19’dur. Disiplin defterine kayıtlı ve cezalandırılan disiplin suçları tür olarak on bir kategoride yer almaktadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları